Predstavnica Velike Britanije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija: Dodik svojim postupcima riskira da izazove sukob

Predstavnica Velike Britanije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija Barbara Woodward je pozdravila odluku da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt učestvuje u sastanku povodom njegovog izvještaja o situaciji u zemlji te je istakla da je “i dalje od vitalnog značaja da Vijeće sigurnosti ima potpun, otvoren i informiran dijalog sa gospodinom Schmidtom o situaciji u BiH”.

Woodward je također pozdravila učešće predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića.

“Nažalost, izvještaj gospodina Schmidta još jednom pokazuje zabrinjavajuću sliku situacije u zemlji. Politički zastoj i nestabilnost se nastavljaju na mnogim nivoima.

Zabrinuti smo postupcima nekih članova rukovodstva Republike Srpske, posebno gospodina Milorada Dodika, čija je prijetnja ponovnim uspostavljanjem vojske Republike Srpske i povlačenjem iz drugih državnih institucija, te pokušaja inžinjeringa de fakto secesije, opasna i riskira sukob”, rekla je predstavnica Velike Britanije nakon štoi je Schmidt predstasvio svoj izvještaj.

“To bi moglo dovesti do podrivanja 26 godina teško stečenog mira i napretka.

Stoga je važnije nego ikad da Vijeće sigurnosti zadrži svoju podršku implementaciji Dejtonskog sporazuma, uključujući ulogu visokog predstavnika i EUFOR-a.

Vijeće se treba suzdržati od podrivanja ili destabilizacije situacije. Trebamo promovirati saradnju i konstruktivnu politiku u BiH”, istakla je.

Kraljevstvo pozdravlja prisustvo misije EUFOR-a

Rekla je da Velika Britanija “izuzetno ozbiljno shvata svoju ulogu” u okviru Dejtonskog spotrazuma.

“Obavezujemo se da ćemo ostati aktivni član upravnog odbora Vijeća za provedbu mira i u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene suverene države koja se sastoji od dva entiteta”.

Također je rekla da se Velika Britanija protivi zatvaranju ureda visokog predstavnika prijevremeno, navodeći da takve inicijative nisu motivisane interesima građana BiH, “već željom da se potkopa regionalna sigurnost radi geopolitičkih ciljeva”.

“Politika podjela i mržnje predstavljaju opasno skretanje pažnje sa pitanja od značaja za BiH.

Pozivamo sve strane da se fokusiraju na zajednički rad na poboljšanju kvaliteta života svih građana i da postignu napredak u dogovorenom cilju evroatlantske integracije”.

“Oktobarski izbori koji mogu i moraju da se održe na vrijeme nude priliku da se ponovo izgradi povjerenje građana u svjetliju budućnost za sve”, istakla je ona.

Obraćanje predstavnika Kine

Predstavnik Kine je pozdravio prisustvo Džaferovića, ali i predstavnika Srbije i Hrvatske.

On je istakao da je pozicija Kine ostala “konzistentna i jasna”, te da njegova zemlja poštuje suverenitet, integritet i nezavisnost BiH.

Istakao je da je izborna godina u BiH te da se Kina nada da će “sve strane” u zemlji surađivati u traženju konsenzusa kroz dijalog i konsultacije i zajedno raditi na unapređenju političke agende zemlje.

“Sistem visokog predstavnika bonskih ovlaštenja su specijalan aranžman jedne specijalne ere. BiH treba pronaći izvodljiv put ka potpuno obnovljenom suverenitetu.

Međunarodna zajednica bi trebala, na osnovu situacije koja se razvija i na pravičan, izbalansiran i mudar način pružiti konstruktivnu pomoć na način koji zadovoljava istinske potrebe građana BiH.

Zauzimanje strana od vanjskih sila neće pomoći u pomirenju razlika i nesuglasica između etničkih grupa u BiH”, zaključio je kineski predstavnik.

“Samovoljno nametanje jednostranih sankcija koje nisu utemeljene u međunarodnom pravu također može pogoršati tenzije i dodatno komplikovati ionako tešku situaciju i to nije efikasan način za pronalaženje rješenja za problem”, dodao je.

“Kina podržava sve napore koji doprinose održavanju mira i stabilnosti u BiH. Kina pozdravlja ulogu Srbije i Hrvatske i zemalja u regionu u tom pravcu“, kazao je još.

Također je naveo da je značajno povećan broj vojnika EUFOR-a u BiH.

“Nadamo se da će EUFOR nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u održavanju sigurnosti i stabilnosti u BiH i pružanju pomoći u uklanjanju mina i borbi protiv terorizma”, rekao je na kraju kineski predstavnik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.