Predstavnici EUFOR-a koji su bili u BiH jednu su odvezli i do Londona: Inovativni Bosanac napravio je prvu lađu sa samo 18 godina, a danas plove po mnogim krajevima Evrope

Himzo Bužimkić, jedan od najboljih lađara Bosanske Krupe i šire izradom lađa se bavi još od 80-tih godina. Svoju prvu lađu napravi je sa 18 godina, a danas one plove Londonom, Veronom, Ljubljanom…

Prvu lađu je napravio još kao dječak ‘80-tih godina. Od tada pa do danas je napravio, kako kaže, više stotina lađa – piše Avaz.

– Još 80-tih godina sam počeo praviti lađe. Svi se trude napraviti neku posebnu lađu. Ja sam svoju prvu napravio sa 18 godina. Una ima slapove, virove, ali i mirnu vodu i potrebno je napraviti lađu da sve ti izdrži.

Nakon rata sam vidio perspektivu i napravio sam ih na stotine.

Najviše sada radim turističke lađe. Ima jedna u Banja Luci. Velika je i koristi se u ugostiteljskom objektu, na njoj se ruča, mogu stati stolovi, stolice, više ljudi. Rade se raznih veličina, od porodičnih do onih velikih – priča Bužimkić.

Dvije u Italiji

Njegove lađe se nalaze širom Balkana. Predstavnici EUFOR-a koji su bili u Bihaću jednu su odvezli i do Londona.

– Čovjek je odvezao na Temzu i sada je tamo. Ima mojih lađa i u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, a dvije su u Italiji, vjerovatno su u Veroni – dodaje.

Lađe se rade od materijala da mogu izdržati vodu, i da ne zagađuju okolinu.

– Himzo Bužimkić, jedan od najboljih lađara Bosanske Krupe i šire izradom lađa se bavi još od 80-tih godina. Godišnje pravim od 30 do 50 lađa. Sa mnom sada rade uglavnom momci koji upišu školu koja je vezana za preradu drveta i zanimljivo im je kod mene i tu su, pomažu, a ja ih plaćam za to.

„Unski lađari“ 6. avgusta

Prepoznatljiva bosanskokrupska manifestacija „Unski lađari“, 42. po redu, ove godine se održava 6. avgusta (subota).

Tradicija koja okuplja sve generacije Krupljana i koja i u najgora vremena nije gubila svoj zanos i čast, nakon perioda pandemije, zasijat će ove godine u punom sjaju.

Dosta pratećih zabavnih sadržaja očekuje i ove godine sve građane i goste, a za sve učesnike osiguran je, kao i obično, bogat nagradni fond.

Osim pehara i medalja najbolji će dobiti i novčane nagrade. Za prva tri mjesta u trci unskim lađama predviđene su nagrade u iznosu od 1.200, 800 i 600 KM. U okviru manifestacije dodijelit će se i jedna posebna nagrada.

U okviru manifestacije tradicionalno se organizuju i skokovi „Prva lasta Une“. Prijave za ovaj dio manifestacije također traju do 5. augusta, a svi zainteresirani prijavu mogu izvršiti kod Emira Bešića na broj telefona 061/753-913.

Pozivaju se svi građani, a posebno mladi, da svojim učešćem i dolaskom pruže podršku ovoj tradicionalnoj i za Bosansku Krupu prepoznatljivoj manifestaciji.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.