Predstavnici Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a “agresivno” nastavili: Pozvali su da se pročita izvještaj RS o stanju u BiH

Rusija smatra da Bošnjaci zagovaraju centralizaciju Bosne i Hercegovine te da situacija u Ukrajini nema nikakve veze s onom u Bosni i Hercegovini.

Njeni predstavnici su ovo poručili danas na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Na početku obraćanja istaknuto je navodno zagovaranje centralizacije.

“Zabrinuti smo zbog centralizacije zemlje koju zagovara jedna od etničkih grupa – Bošnjaci”, naveli su predstavnici Rusije.

Optužili su Zapadne zemlje da narušavaju Dejtonski sporazum i “žale” što predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA), koji će se obratiti na sjednici, nije stavove usaglasio s ostalim članovima Predsjedništva poručivši mu da to nalaže “protokol”.

“To je degradacija dijaloga i destabilizuje situaciju. Odgovornost za ovo stanje je na onima koji izvana pokušavaju preoblikovati Dejtonski sporazum”, dodaju.

Predstavnici Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a su se osvrnuli i na izvještaj njihovog ambasadora u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova.

“I kako je naš ambasador u Sarajevu naveo u izvještaju, situacija u Ukrajini nema nikakve veze sa situacijom u Bosni i Hercegovini”, tvrde.

Pozvali su da se pročita i izvještaj Republike Srpske o stanju u Bosni i Hercegovini. Poručili su da je Dejtonski sporazum “relevantan, učinkovit te da za njega ne postoji alternativa”.

Latenta prijetnja

Rusi su mišljenja da bi njegovo narušavanje imalo posljedice po cijeli Balkan.

Rusija i Kina su se protivili da se visoki predstavnik Christian Schmidt obrati na današnjoj sjednici. Smatrale su da se on ne može obratiti tvrdeći da on nije visoki predstavnik, jer ga na tu poziciju nije imenovalo Vijeće sigurnosti.

No, Schmidt se ipak obratio naglasivši, između ostalog, da Republika Srpska radi na prijenosu nadležnosti s državne na entitetsku vlast.

Kina je podržala teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ali ne misli da međunarodne institucije trebaju intervenirati u Bosni i Hercegovini. Uvjeravaju da podržavaju sve ono što dogovore bosanskohercegovački političari.

Velika Britanija je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika istakla kao krivca za stanje u Bosni i Hercegovini.

Francuska je podržala Schmidtov izvještaj te podržala međunarodno prisustvo u Bosni i Hercegovini.

Nije omogućeno obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije (SNSD).

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.