Predstavnik Srbije u UN-u nakon obraćanja Christiana Schmidta: “Eksplicitno smo protiv nametanja rješenja koje nisu dio konsnzusa”

Pred Vijećem sigurnosti UN-a obratio se danas i srbijanski predstavnik koji je rekao da je prioritet politike njegove zemlje potpuno poštivanje međunarodnog prava.

Kako je rekao, Srbija vjeruje da svojom aktivnom politikom doprinosi procesu pomirenja u regiji.

“To je najefikasniji način da se očuva mir u regiji. Naša regija ima zajedničku prošlost iz koje moramo učiti. Ističemo naše opredjeljnje teritorijalnom integritetu BiH i teritorijalnom integritetu RS u granicama BiH”, kazao je on.

Istovremeno, dodao je, srbijanska politika prema drugim državama je jasna.

“Eksplicitno smo protiv nametanja rješenja koje nisu dio konsnzusa. Vjerujemo da ključne odluke koje su važne za budućnost trebaju donesene dijalogom tri konstitutivna naroda i Ostalih, čime će omogućiti efikasniju saradnju u institucijama BiH”, naglašava srbijanski predstavnik.

Još jednom je istakao opredjeljenje Srbije za mir stabilnosti i pomirenje.

“Ne možemo oživjeti žrtve, ali možemo vratiti povjerenje tako što ćemo dovesti počinioce zločina pred lice pravde”, naglasio je on.

U nastavku se dotaknuo i sankcija koje su lideru SNSD-a nametnule Sjedinjene Države.

“Ne podržavamo sankcije. Srbija ni na koji način neće nametati sankcije svom narodu i predstavnicima srpskog naroda u BiH. Opredjeljenost svih država Zapadnog Balkana za ‘Otvoreni Balkan’ će značajno doprinjeti očuvaju mira i stabilnosti u regiji”, zaključio je predstavnik Srbije.

Govor Džaferovića

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je na početku svog obraćanja u Vijeću sigurnosti UN-a istakao da se naša zemlja nalazi u dubokoj političkoj krizi.

– Naša zemlja je u dobokoj političkoj krizi koja je izazvana zbog sceniostičkih prijetnji i blokiranja institucija.

U periodu od završetka rata u skladu sa Dejtonom uz podršku međunarodne zajednice ostvarili smo značajan napredak u reformama.

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH

Provedbom Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma formirali smo zajedničke institucije poput vojske, pravosuđa itd. i zahvaljujući tome država je mogla nezavisno funkcionirati. Ove reforme su donijele dobrobit svim građanima u BiH.

U vremenu od 1997. do 2014. godine kada su provođene ove reforme Vijeće sigurnosti je u svojim rezolucijama davalo jasnu podršku BiH. Vlasti entiteta RS prijete da će tranfsormirati državne institucije i preuzeti nadležnosti.

Time se ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Dozvolite mi da vas upozorim na posljedice ovih secesionističkih postupaka kojim se potkopava Dejtonski mirovni sporzum. Potrebna nam je podrška međunarodne zajednice.

Iskustvo implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma je pokazalo da je ta podrška uvijek bila uspješna i djelotvorna.

Da bi se stanje u BiH potpuno stabiliziralo potrebno je poništiti sve neustavne odluke NSRS. Potrebno je da se deblokira rad državnih institucija.

Vlasti u BiH trebaju se posvetiti reformama s ciljem unapređenja životnog standarda građana i puta BiH ka EU.

Institucije BiH su svjesne svojih obaveza kada su u pitanju reforme za članstvo u EU. Hvala EU i NATO-u za posvećenost BiH.

Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH može osigurati potpunu stabilnost.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.