Premijer Andrej Plenković o izjavi Dodika o formiranju vojske RS: “Njegove izjave nisu korisne”

Događaji Posljednje Vijesti

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je, komentarišući izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o formiranju vojske RS, kako takve izjave koje bi vodile “odvajanju jednog od entiteta u BiH” nisu korisne za odnose među narodima.

“Što se tiče našega stava prema BiH, on je vrlo jasan… stav Hrvatske je da BiH treba biti suverena, samostalna, jedinstvena zemlja koja se bazira na tzv. modelu jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda”, rekao je Plenković u izjavi novinarima u Banskim dvorima, nakon sastanka predstavnika stranaka parlamentarne većine.

Dodik je u ponedjeljak navečer ponovo zaprijetio da će vlasti bh. entiteta RS nastaviti s konkretnim koracima “demontaže” nekih od najbitnijih institucija BiH, kao i da će taj entitet ponovo uspostaviti svoju vojsku.

Plenković je rekao da bilo kakve izjave koje bi vodile “separatizmu ili odvajanju jednog od entiteta od BiH” nisu “korisne ni blagotvorne za odnose među narodima”.

Hrvatski je premijer najavio i da će se u četvrtak susresti s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom prigodom otvaranja mosta Svilaj na koridoru 5C i “tamo ćemo razmijeniti mišljenja.

Pozicija Hrvatske je uvijek čvrsta i jasna”, istaknuo je.

Dodik je u ponedjeljak u Banjaluci rekao da će predložiti “da se kroz rušenje zakona o vojsci (BiH) u roku od nekoliko mjeseci formira vojska RS”.

Ustvrdio je da RS ima ustavno pravo na svoju vojsku pa će to i iskoristiti, najavljujući tako zaoštravanje sadašnje političke krize u BiH, u kojoj su trenutačno zbog bojkota srpskih dužnosnika blokirani Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i oba doma državnog parlamenta.

Bakir Izetbegović je istakao i da su blokade i kriza koje su uzrokovale političke snage iz entiteta RS, samo zato što im je zakonski zabranjeno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca, nedopustive.

Dodao je da su građani BiH trenutno taoci onih koji smatraju da je njihovo neotuđivo pravo negirati genocid i odlikovati presuđene ratne zločince“, upozorio je Izetbegović.

Leave your vote