Premijer FBiH Nermin Nikšić ustvrdio: “Samo tako ćemo imati jaku Bosnu Hercegovinu zaštićenu od svakog oblika prijetnji”

Premijer FBiH Nermin Nikšić oglasio se uoči sutrašnjeg sastanka sa šefom delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom i američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murphyjem, poručivši da volju EU i SAD-a, BiH ne smije prokockati.

“Moramo se uozbiljiti”

Nikšić je istakao da je podrška SAD-a i EU našoj zemlji uvijek bila neupitna i u interesu građana BiH.

“Proteklih godina nismo u najboljoj mjeri odgovorili i sa naše strane opravdali tu podršku. Smatram da to treba ispraviti što je prije moguće, jer smo se jasnim opredijeljenjem za članstvo na to davno obavezali.

Moramo se uozbiljiti i prestati politiku svoditi na populizam”, poručio je Nikšić.

Naveo je da dogovor o ključnim stvarima u BiH nije jednostavan i da je naravno lakše maliciozno kritizirati i upirati prstom, te da u ova tri protekla desetljeća od toga nismo dobili ništa.

“Naprotiv. Gotovo sve ključne stvari za našu zemlju pomogli su naši međunarodni partneri stavljajući tako u drugi plan svakodnevno dizanje međunacionalnih tenzija. Njihova dobra volja nije nešto što u ovom trenutku želimo prokockati.

Također, oni traže partnere sa kojima će sarađivati. Mi smo se opredijelili da budemo ti partneri”, kazao je.

Dodao je da naši ljudi ne treba da idu u zemlje EU u potrazi za poslom i većom platom i da je jedini ispravan put uvesti EU u BiH i BiH u EU.

“Samo tako ćemo imati jaku Bosnu Hercegovinu zaštićenu od svakog oblika prijetnji koje su danas isključivo predmet političkih potkusurivanja.

Već smo dobili poklonjen kandidatski status. Bila bi velika sramota da to ne iskoristimo.

Moramo provesti reforme i ispuniti ključne prioritete za članstvo. Federacija FBiH u tom procesu ima izuzetno važnu ulogu”, naglasio je.

Na kraju je rekao da je sve ovo sam u više navrata govorio međunarodnim partnerima i da će to u mandatu biti njihov ključni cilj.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.