Premijer Federacije Fadil Novalić predsjednika Srbije nazvao djetinjastim: “Aleksandar Vučić je iznio neistine, Srbija je po visini plate stigla RS, ali ne i FBiH”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić ocijenio je neistinitim tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je izjavio da je prosječna plaća u Srbiji veća za 70 eura nego u BiH te da su za nekoliko godina napravili razliku od 110 eura.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer se u svojim izjavama opet bavio Bosnom i Hercegovinom. Kako se moglo shvatiti, zasmetalo mu je pisanje bh. medija, koje ne može uređivati onako kako uređuje medije u Srbiji, da bi se zatim djetinjasto hvalio ekonomskim uspjesima poredeći prosječne plate u svojoj i našoj državi.

U poređenju ekonomskih parametara, naravno, nema ništa sporno, pod uvjetom da se iznose tačni podaci. A Vučić to nije uradio”, kazao je Novalić.

Ističe da je, prema posljednjim zvaničnim podacima, objavljenim 25. augusta, prosječna plata u junu u Srbiji iznosila 74.302 dinara, ili oko 632 eura.

“Istovremeno, prosječna plata u Bosni i Hercegovini, iznosila je 575, a ne 562 eura kako tvrdi Vučić. Ako, pak, govorimo samo o Federaciji BiH, jer i Vučić šalje poruku “onima u Sarajevu”, prosječna plata u junu 2022. iznosila je 570 eura i u nju se ne uračunavaju naknade za topli obrok i prevoz, koje u projseku iznose oko 90 eura.

Kada se taj iznos doda na prosječnu platu, onda je ukupno prosječno primanje radnika u Federaciji BiH oko 660 eura. Dakle, za oko 30 eura je veća od one u Srbiji. I prosječna penzija je veća u Federciji nego u Srbiji, 278 naspram 263 eura. Veća je i od penzije u RS-u koja iznosi prosječno 242 eura”, navodi Novalić u reakciji na Vučićevu izjavu.

Dodaje kako se iz ovoga može zaključiti da je Srbija uspjela da po prosječnoj plati i penziji prestigne entitet RS, ali ne i Federaciju BiH, ali da ne bi vjerovatno dostigla ni entitet RS “da Milorad Dodik nije vodio neodgovornu politiku, izazivao blokade i krize, što je kočilo pozitivne procese u cijeloj Bosni i Hercegovini, a najviše štete nanijelo upravo stanovnicima entiteta RS”.

Važno je napomenuti da je ukupna zaduženost Bosne i Hercegovine 6,6 milijardi eura, a Srbije oko 31 milijardi eura. Istovremeno, zaduženost po stanovniku u Federaciji BiH je oko 1.544 eura, u RS 2.790, a u Srbiji oko 4.500 eura, naglasio je federalni premijer.

Posebno je zanimljivo, dodaje Novalić, da se Vučić s tolikim žarom hvali da Srbija sustiže Bosnu i Hercegovinu tek 27 godina od okončanja agresije tokom koje je naša zemlja brutalno razrušena, a njena ekonomija bačena na koljena.

“Bilo bi zaista dobro da se i mi u Bosni i Hercegovini, ali i kompletna regija takmičimo u ekonomiji i pozitivnim stvarima. Međutim, poznata je Dodikova neodgovorna politika, na koju Vučić ima ili može imati itekakvog utjecaja”, podcrtao je Novalić.

Dodaje da se jučer, povodom Vučićeve izjave, oglasio i bivši premijer FBiH Nermin Nikšić koji je, kako ističe Novalić, “u svom maniru, paušalno, populistički, floskulama, bez preciznih podataka, nastavio da sam sebe ubjeđuje kako je u vrijeme njegove Vlade vladalo blagostanje”.

“Nikoga drugog ni ne može ubijediti. Jer, građani Federacije se vrlo dobro sjećaju vremena u kojem je isplata penzija kasnila, Vlada budžetske rupe krpila uzimanjem novca iz Lutrije BiH i Civilne zaštite, a nezadovoljni radnici svakodnevno bili na ulicama.

Građani sigurno nisu zaboravili uzimanje i najmanjih iznosa novca iz Lutrije BiH, koji su bili Zakonom namijenjeni za finansiranju udruženja koja okupljaju najranjivije kategorije stanovništva, kao i sredstava za posebne namjene koja se skupljaju na poseban račun Federalne uprave civilne zaštite.

Svi se sjećamo Nikšićevih “akrobacija” za vrijeme poplava 2014. godine, kako je tada novac koji je bio namijenjen za zaštitu i spašavanje prenamijenio za krpljenje budžetskih rupa, a onda od građana tražio da se odreknu dijela plate i finansiraju poslovanje famoznog Fonda “za poplave”, iza kojeg su ostala milionska dugovanja koja i danas vraća Vlada na čijem sam čelu.

To što Nikšić sada Vučićeve neistine pokušava iskoristiti za poneki jeftini politički poen, najbolje govori o njemu”, izjavio je federalni premijer Fadil Novallić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.