Premijer Slovenije Janez Janša poželio dobrodošlicu Željku Komšiću, a Milorad Dodik poslao pisma protesta EU

U Sloveniji počinje samit članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Premijer Slovenije Janez Janša poželio je na Twitter nalogu dobrodošlicu gostima na Brdo kod Kranja, a među njima i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

S druge strane, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pisma predsjedniku Evropske komisije Ursuli van der Leyen, predsjedniku Evropskog savjeta Charles Michelu, premijeru Slovenije Јanezi Јanši u kojem je, povodom Samita EU – zapadni Balkan, koji će biti održan 6. oktobra na Brdu kod Kranja, ukazao da BiH nije donijela odluku o učešću na ovom skupu, niti je imenovala delegaciju i definisala platformu, prenosi Srna.

Ukazavši na značaj ovog samita za budućnost regiona i BiH, kao i činjenicu da će se usvajati platforma o kojoj niko u BiH nije zauzeo stav, Dodik je naglasio da je to u direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH, ali da uopšte nije zakazana sjednica na kojoj se o svemu tome trebalo razgovarati.

– U skladu sa tim, svaki vid učešća na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH – poručio je Dodik i podsjetio da su sva spoljnopolitička pitanja u direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH i o svakom pitanju potrebno je postići konsenzus u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

S obzirom na činjenicu da je predsjedavajući Željko Komšić najavio svoj odlazak na Samit iako nisu sprovodeni neophodni zakonski uslovi predviđeni Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, Dodik je pojasnio da prema Poslovniku, Ustavu i zakonskim regulativama kojim se uređuje rad Predsjedništva i pojavljivanje članova na skupovima regionalnog i međunarodnog karaketra potrebno je sazvati sjednicu Predsjedništva BiH da bi se konsenzusom donijela odluka o delegaciji koja će predstavljati BiH na tim skupovima.

– Budući da je ovaj put izostala zakonom predviđena procedura sazivanja sjednice, ponašanje Komšića je protivpravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi sa nadležnostima Predsjedništva BiH te da je o tome potrebno raspraviti i izjasniti se – istakao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je u pismu Ursuli von der Leyen i Michelu naglasio da je vjerovao da je razumjela i shvatila kako funkcioniše Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ od tri člana i da taj organ odlučuje konsenzusom, ali da sada vidim da to sve nije tako, te da još vjeruje da je loše savjetovana kada je na prestojeći Samit EU-Zapadni Balkan pozvan samo Komšića.

– Na ovaj način su Vas direktno stavili u funkciju rušenja BiH i Dejtonskog sporazuma na čemu oni počivaju, a najviše Ustav BiH.

Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju – podržavaju samo raspad.

Nažalost, svjedoci smo situacija kada neki funkcioneri zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tijela iznoseći neusklađene i neovlaštene izjave koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH – konstatovao je Dodik.

On je poručio da Komšić u ovom slučaju izlaže samo lične ili stavove svoje stranke, ali ni pod kojim okolnostima ne treba smatrati da je takva izjava data u ime BiH.

– Zlonamjerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru Željka Komšića, u više navrata ističući dvije od tri etničke pripadnosti kao pokretač svih problema u BiH, jednostavno je neistinita i odražava konstantnu praksu zamjene teza.

Posljedično, ukupna politička situacija u BiH je nestabilna, a ovu nestabilnost podržava i međunarodna zajednica koja odlučuje zatvoriti oči pred pokušajima poput pisama ovog sadržaja – naglasio je Dodik.

On je u pismu Michelu ukazao da delegacija koja će prisustvovati samitu EU-Zapadni Balkan navodno u ime BiH ni u kom slučaju nije delegacija BiH koju su odobrile i ovlastile nadležne institucije i prema propisima koji su na snazi u BiH, na bilo kojem nivou.

Član Predsjedništva BiH podsjetio je Michela da BiH ima složenu izbornu strukturu, a u ovom trenutku vrlo složenu političku situaciju uzrokovanu jednostranim, nedemokratskim akcijama nekih predstavnika međunarodne zajednice.

U pismu Јanši, srpski član Predsjedništva je ukazao da je stanje u BiH više nego složeno, a da se ta situacija još više pogoršava ovakvim slučajevima, kada Komšić ne traži odluku Predsjedništva BiH koja je neophodna za učešće u ime BiH.

Pisma iste sadržine Dodik je uputio i svim šefovima država EU i zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Dodik je tako ponovio isti postupak kao i prilikom nedavno održane Generalne skupštine UN-a, no njegova pisma niko nije uzeo za ozbiljno. Što će vjerovatno biti ponovljeno i u slučaju najnovijeg pisma.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.