Premijer Slovenije Robert Golob stigao u Bosnu i Hercegovinu i odmah je uputio vrlo snažne riječi: “Ovo je za vas historijska šansa promijenila se atmosfera u Briselu!”

Premijer Slovenije Robert Golob obratio se medijima nakon sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krištom.

Na početku, premijer Slovenije se zahvalio na prijatnom dočeku.

Princip solidarnosti

“Hvala na prijatnom dočeku i na prilici da u danas Sarajevu razgovaram s vama i kolegama o tome kako poboljšati evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

Zašto sam danas tu? Jedna velika promjena se desila u politici Slovenije, a i u vanjskoj politici. U suštini, intenzivirao se princip solidarnosti i političke saradnje jer ćemo samo na takav način doći do privrednog napretka zemalja – rekao je Golob.

Poručio je kako se taj princip posebno treba primijeniti u Bosni i Hercegovini.

“Gdje drugo nego u BiH? Da se ti principi primjene u BiH baš zbog njene prošlosti i upravo zbog toga Slovenija želi stabilnost ovdje, ali i zbog naših privrednih i ekonomskih odnosa gdje Slovenija ulaže u BiH.

Naši napori za to su logični i tu nema skrivenih poruka – ističe premijer Slovenije.

Dvije poruke za BiH

Naglasio je kako za sve u Bosni i Hercegovini ima dvije poruke.

“Imam dvije poruke za vas. Prva je da jasno i iskreno kažem da se promijenila atmosfera u Briselu i da je ovo za vas historijska šansa.

Prethodnih 20 godina je proces širenja zaustavljan sa tehničkim i administrativnim pitanjima. To je danas postalo političko pitanje i ovaj trenutak treba iskoristiti za napredak BiH na tom putu.

Druga poruka je da Slovenija ne želi ne biti prijateljska država na njenom evropskom putu već biti i najveći saveznik. Nudimo svaku pomoć od tehničke pa sve do finansijske na tom putu – poručio je Golob.

Na kraju, premijer Slovenije je također istaknuo kako Slovenija želi nastaviti ulaganja u BiH, naročito u jednom sektoru.

“Za kraj želim reći da smo u ovim razgovorima rekli i svoje mišljenje za ekonomski potencijal BiH i da tu imamo prostora poboljšati sve posebno na prostoru obnovljivih izvora energije i da je Slovenija spremna ulagati u taj dio – zaključio je premijer Slovenije Robert Golob – prenosi Avaz.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.