Premijerka Srbije Ana Brnabić oštro: “Postupak Hrvatske je neprijateljski akt prema Srbiji”

“Odluka ili informacija Hrvatske da se zabrani da ruska nafta preko jadranskog naftovoda dolazi u Srbiju je neprijateljski akt,” kazala je premijerka Srbije na Brnabić u izjavi BN televiziji.

Postupak Hrvatske je neprijateljski akt prema Srbiji

Ona kaže da odluka ili informacija o zabrani uvoza ruske nafte u Srbiju preko jadranskog naftovoda promijenila sve.

“Neke države članice EU su izuzete i to izuzeće trebalo je da važi i za Zapadni Balkan, ali je nagovoru Hrvatske ta derogacija izuzeta”; kazala je premijerka Srbije, navodeći da je Bugarska izuzeta i da se Hrvatska sama pohvalila da je Srbiji zabranila da uvozi jeftiniju rusku naftu.

“Ja sam vidjela izjavu predsjednika hrvatske vlade Plenkovića danas, da smo mi njih optužili a oni su izašli i preko medija saopštili da je Hrvatska spriječila da Srbija dobija rusku naftu.

To je neprijateljski akt prema Srbiji i mijenja sve. To je uvođenje sankcija Srbiji, ne Rusiji”, kazala je ona.

Rusija, kaže ona, ima onoliko tržište i ona će nastaviti da prodaje svoju naftu drugima, ali ovo je uvođenje sankcija Srbiji.

“Mi ćemo moći da kupujemo neku drugu naftu kao što je rekao predsjednik hrvatske vlade – moćete kupovati onu naftu koju vam mi dozvolimo”, kazala je Brnabić i navela da je to smisao njegove izjave.

“Možemo da kupujemo ali to je udarac na Srbiju, naše građane i privredu”, kazala je Brnabić i podsjetilaa da se radi o naftovodu koju su pravili svi u bivšoj Jugoslaviji.

“Taj naftovod se danas politički koristi protiv Srbije i energetiku koriste kako bi sprovodili političku odmazdu i sve ono što EU zamjera Rusiji da je nesigurni partner i da koristi energetiku u poulitičke svrhe to je ono što oni nama rade”, naglasila je.

Prema njenim riječima, ovim su pokazali da je EU za Srbiju nebezbjedan i nesiguran partner.

“Kako sada mi da objasnimo našim građanima kako Bugarska može da ima jeftinu rusku naftu preko tog naftovoda a Srbija ne može. Ovo je težak dan za nas, za regionalne odnose koje stavlja pod lupu i u jedan težak kontekst, kao i našu komunikaciju sa EU”, rekala je

Upitana kako gleda da su hrvatski saveznici Milorada Dodika uveli zaranu Srbiji za uvoz ruske naftu, ona je odgovorila:

_ Ja ne mogu sebi da dopustim jednu jedinu izjavu koja bi destabilizovala Republiku Srpsku. Ono što je nama najvažnije u političkom interesu jeste mir, stabilnost i snaga Republike Srpske.

Jedino što mogu da apelujem iz Beograda jeste da u Republici Srpskoj situacija bude stabilna i da prođemo kroz sva otvorena pitanja bez tenzija. To je ono što mi sami možemo da uradimo. Nemojmo da sami sebi otežavamo situaciju”, kazala je premijerka Srbije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.