Preminuo bard jugoslovenskog glumišta Vlasta Velisavljević

Posljednje Vijesti

Glumac Vlasta Velisavljević preminuo je noćas u 95. godini. Kako je potvrđeno za Telegraf.rs, Vlasta je preminuo noćas u 2:30 u KBC Dragiša Mišović.

Rođen je 28. jula 1926. godine u Beogradu. Na sceni je proveo više od 70 godina, a za to vrijeme ostvario je više od 350 uloga, zato ga mnogi smatraju jugoslovenskom glumačkom legendom.

Za svoji rad dobio je brojna priznanja, a posljednje, i njemu najdraže, jeste to što je proglašen doživotnim počasnim članom Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Pripadnik je prve generacije studenata glume u Beogradu. Sarađivao je sa brojnim pozorišnim, televizijskim i filmskim rediteljima, a njegove replike prepričavaju se među svim generacijama. Mlađi su ga zapamtili po ulozi babe Nate u filmu “Mala noćna muzika”, a ljubitelji pozorišta po tome što je više od 1600 puta sa kolegama na sceni JDP-a igrao predstavu “Buba u uhu”.

Vlasta je igrao u 45 dugometražnih filmova, 61 televizijskom filmu i 56 serija. Na filmskom platnu prvi put se pojavio 14. jula 1959. godine u ratnoj drami “Noći i jutra” u režiji Pjera Majhrovskog, a po scenariju Meše Selimovića.

Tri godine kasnije igrao je u televizijskom filmu “Tri priče o Džefu Pitersu”. Riječ je o komediji čiju režiju potpisuje Aleksandar Đorđević, a scenario Novak Novak.

Glavne uloge tumačili su Miodrag Petrović Čkalja, Predrag Laković i Zoran Longinović. Iste godine snimio je i filmove “Junaci dana” i “Medaljon sa tri srca”, a naredne, 1963. godine glumio je u komediji Slavoljuba Stefanovića Ravasija pod nazivom “Cipelice od krokodilske kože”.

Od 1964. godine igrao je epizodne uloge u serijama “Na slovo, na slovo” i “Kod sudije za prekršaje”, te televizijskom filmu “Mali koncert za suze i gitaru” i dugometražnom filmu “Put oko sveta”, baziranom na drami Branislava Nušića.

U filmskoj adaptaciji romana Branka Ćopića “Orlovi rano lete” iz 1966. godine, Vlasta je igrao oca jednog od glavnih likova Lazara Mačka. Sledeće godine glumio je u komedijama “Ljubav do groba, poslednja” i “Ljubav preko noći”, ratnom filmu “Jutro”, te serijama “Smoki”, “Krug dvojkom”, “Visočka hronika” i “Dežurna ulica”.

Naredne godine snimio je četiri dugometražna filma i pojavio se u dvije televizijske serije “Gorski car” i “Maksim našeg doba”. Igrao je u filmovima “Bekstvo” Zdravka Šotre, “Sajam na svoj način” Petra Teslića, “Tim koji gubi” Arse Miloševića te partizanskom filmu “Bekstva”.

Leave your vote