Preminuo istaknuti književnik Marko Vešović, oglasio se akademik Abdulah Sidran emotivnom porukom: “Nije bilo boljeg čovjeka, pisca, pjesnika i tumača poezije”

U Sarajevu je u 78. godini preminuo veliki bosanskohercegovački književnik Marko Vešović. Marko Vešović je rođen 1945. godine u mjestu Pape u Crnoj Gori, a književno stvaralaštvo i akademsku karijeru proveo je u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, gdje je penzionisan kao profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Radio je na Odsjeku za komparativnu književnost u Sarajevu.

Desetak godina Marko Vešović bio je profesor na Filozofskom Fakultetu u Sarajevu; zatim je niz godina bio urednik u Izdavačkoj kući “Veselin Masleša”. Na Filozofski fakultet vratio se 1992. godine.

“Prije ovoga rata ja nisam previše osjećao Sarajevo.

Trebalo mi je da mi bosanska prijestolnica pokaže svoje rane i da smjesta postane moj rodni grad.

Nesreća izjednačuje ljude – svi smo mi ustravljena živinčad, koja svaki dan očekuje da od njenog mesa Karadžićevo topništvo napravi nadrealističke kolaže.

Postali smo braća po čekanju granata, po drhtanju pred eskplozijama, po utrobnom strahu za svoju djecu, čije plačeve ni Bog s nebesa ne bi mogao podijeliti na srpske, hrvatske i muslimanske”, napisao je Marko Vešović u jednom od svojih tekstova.

Deset godina kasnije odbranio je doktorsku disertaciju “Jezik u poeziji Radovana Zogovića“ na svom matičnom fakultetu u Sarajevu.

Marko Vešović objavio je preko 30 knjiga poezije i proze, pjesničkih prevoda, esejistike i polemika.

Pored “Poljske konjice”, Vešović se izdvaja i po djelima “Nedjelja”, “Osmatračnica”, “Rodonačelnik”, “Četvrti genije”, “Smrt je majstor iz Srbije”, “Kralj i olupina”.

Nakon rata djelovao je također u Sarajevu gdje je pisao kolumne za brojne medije.

Brojni prijatelji, književnici, umjetnici, intelektualci, opraštaju se od velikog bh. pisca i pjesnika Marka Vešovića, koji je preminuo sinoć u 78. godini u Sarajevu.

Od njega se oprostio i akademik Abdulah Sidran.

-Nije bilo boljeg čovjeka, pisca, pjesnika i tumača poezije.

Mir njegovoj duši, nama plač i tuga beskrajna – napisao je Sidran na Facebooku.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.