Priča o ‘ratnim mladencima’: Njihova šetnja, stisak ruke, postali su jedan od svjetionika nade, otpora, sarajevskog inata!

Jedan od najpoznatijih fotografija ratnog Sarajeva jeste slika mladenaca, fotografa Danila Krstanovića, ispod poznatog platna u Kulovićevoj ulici.

Njihova šetnja, stisak ruke, postali su jedan od svjetionika nade, otpora, sarajevskog inata i vjere u budućnost.

A ko je imao veću vjeru nego ljudi koji su se u godinama borbe za opstanak odlučili za životni korak u neizvjesnoj budućnosti?

Na fotogafiji su bili Sanela i Emir Klarić, mnogima poznata lica iz javnog i političkog života.

Ali, ovog puta smo u potpunosti zaobišli temu politike i razgovarali s njima o ratnim godinama, dugom stažu u braku, vrijednostima koji njeguju i bitnim lekcijama – ratnim, sadašnjim i životnim.

Razgovarali su s njima upravo u Kulovićevoj ulici, onako simbolično. Na pitanje koliko su zajedno, oboje su se nasmijali i počeli da broje – 25, 26 i po…

“Aha, već sam te uhvatio da ne znaš koliko tačno – 27 godina u braku”, govori kroz smijeh Emir Saneli.

Već na prvi pogled, može se primijetiti šta ih veže – zajednički humor i poseban šarm. Štaviše, ona vrsta šarma zbog kojeg se možete nadati da ćete ga imati i vi u braku nakon mnogih godina.

A šta bolje može reći o povezanosti jednog para – nego da se i dan-danas smiju istim šalama.

“Nekoliko dana ili stotinu godina”

A na pitanje kako su se, nakon dvije godine zabavljanja, odlučili na vjenčanje baš u ratnoj, 1995. godini, Emir odgovara:

“Nije bilo jednostavno, ali iz te neke nejednostavnosti proizašla je i ta slika u Kulovićevoj ulici.. Na fonu pokušaja kontuiniteta normalnog života, pa ako dođe vrijeme – dođe, nije bitno je li rat ili šta je odluka je da se to uradi i desi”.

Sanela iskreno odgovara da je bila ushićena, sretna te da nije mnogo razmišljala o budućnosti.

“Mislila sam samo o tome da želim da provedem svo svoje vrijeme sa Emirom, pa makar to bilo nekoliko dana ili sto godina”, navela je Klarić.

Samo vjenčanje je bilo u skladu s okolnostima – skromno, ali u prisustvo porodice i prijatelja. Nažalost, Emirov otac je poginuo mjesec dana nakon toga- ubijen je na Markalama…

“Interesantno je da smo uvijek imali taj humor i duh. Živjeli smo na Obali, imali smo komšiju Azura i kad su nam pitali gdje idete na medeni mjesec, govorili smo na Azurovu obalu”, prisjeća se kroz smijeh ovaj bračni par.

Emir se prisjetio zanimljive anegdote iz ratnog perioda.

“Mi smo živjeli u stanu od moje nane na Obali. To je bio potkrovni stan – kao vešeraj koji je prepravljen u stan. Nije imao normalne prozore.

I dolazi Sanelin rahmetli otac prvi put kod nas, traži nas okolo i vidi ga Sanela s prozora i govori :'Tu smo, tata’, a on će:

‘Vidi ih, kao u golubarniku'”.

“Trčimo kući jedno drugome”

A na pitanje kako su održali skladan brak sve ove godine, Emir odgovara – uz uzajamno poštovanje i razumjevanje.

“Zvuči kao floskula, ali to je racionalno.

Iracionalni odgovor je i onaj komični je da čovjek pokušava prvih nekoliko godina da bude glava porodice, ali onda vidi da to ne ide kako treba, pa onda prepusti supruzi sve i završava sa ‘da, draga’.

U biti, poštovanje, ispunjavamo želje jedno drugom”, navodi Emir kroz smijeh, prenosi radiosarajevo.ba.

A Sanela se nadovezuje te govori da “ponavljaju ono što osjećaju”.

“Često kažemo jedno drugom šta mislimo, pažnju poklanjamo, trudimo se da usrećimo jedno drugo. Niko od nas ne pokušava da uradi nešto što ovaj drugi ne voli.

Živimo od sitnica. Pored ‘volim te’, bitna je i riječ ‘izvini!’, da shvatimo kada smo pogriješili, jer postoje situacije kada nam je teško i kada imamo probleme.

Pogotovo kada su djeca bila mala i kada smo bili zbunjeni. Ali, u principu, ono što je Emir rekao – da se poštujemo i volimo i trčimo kući jedno drugom.

Pokušavamo biti zajedno i još uvijek nam je lijepo”, odgovara Sanela, dok Emir dodaje:

“Da, još uvijek”.

“Djeca kao bolja verzija roditelja”

Njih dvoje imaju i dvije kćerke. Kažu da Sarah liči na Sanelu, a Hena na Emira.

“Ma, obje liče na mene – lijepe, šarmantne i inteligentne”, dodaje Emir u šali.

Njegova supruga nam govori da im je u odgoju bila bitna tolerancija i razumijevanje drugačijeg.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.