Prihvaćena inicijativa za opoziv načelnika Općine Centar Sarajevo Srđana Mandića, najavljen referendum za 17. septembar

Na današnjoj, 31. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, Klub vijećnika Naroda i Pravde u Općinskom vijeću Centar Sarajevo podnio je, zajedno sa ostalim vijećnicama i vijećnicima, inicijativu za pokretanje postupka opoziva općinskog načelnika Srđana Mandića, te je Općinsko vijeće podržalo ovu inicijativu i donijelo Odluku o pokretanju opoziva načelnika Općine Centar Sarajevo. O opozivu načelnika, građani Općine Centar će odlučivati u nedjelju, 17. septembra 2023. godine tajnim glasanjem od 7 do 19 sati.

Iz Općinske organizacije NiP Centar iznijeli su razloge potpunog gubitka političke podrške za načelnika Mandića, odnosno razloge podnošenja navedene inicijative kao i podrške odluci o pokretanju opoziva načelnika, iako su, kako je istaknuto u saopćenju, većini građana, posebno onima koji redovno komuniciraju sa izabranim vijećnicima, ti razlozi itekako poznati.

Nedostatak kapitalnih projekata – neispunjavanje predizbornih obećanja

Jedan od razloga je nedostatak kapitalnih projekata implementiranih na području Općine Centar za koje kažu da ih jednostavno nema, iako novca itekako ima.

“Pozivamo sve zainteresovane da ovo pitanje postave i načelniku Mandiću, pa da vide koji će odgovor dobiti. Činjenično stanje je da je za 2022. godinu – izvršenje Budžeta za kapitalna ulaganja bilo na mizernih 37 posto, dok je ukupno izvršenje budžeta jedva 50 posto, a što se ponavlja iz godine u godinu od početka mandata načelnika, unatoč rekordnim iznosima usvojenih budžeta Općine Centar (u 2022. godini Budžet iznosio 64 miliona, u 2023. čak 80 miliona)”, poručuju iz Kluba vijećnika NiP Centar.

Ističu kako tzv. “Sarajevski ćilim”, odnosno svečano otvorenje trotoara koji je koštao nevjerovatnih 1.700.000 KM ne smatraju kapitalnim projektom.

“Naprotiv jedini ‘projekat’ koji je načelnik Mandić izvršio (bolje da nije) nije uopće njegov projekat, već projekat bivšeg načelnika Ajnadžića. Štaviše, poznato je notorno protivljenje načelnika Mandića ovom projektu, a zašto je došlo do promjene mišljenje ali i povećanja novca u budžetu za njega, neka građani sami ocijene.

Dodatno, ovaj famozni projekat je trebao biti gotov u martu tekuće godine, a ‘svečano’ je otvoren jučer. Dakle, umjesto svojih predizbornih obećanja – projekata, načelnik Mandić izvršava projekte svojih prethodnika, koji su itekako poznati po „otvaranju trotoara i drugih prikaza ‘hljeba i igara'”, Kluba vijećnika Naroda i Pravde Centar.

“Nema kapitanih projekata, ali nema ni tekućeg održavanja”
Nedostatak vizije i kapitalnih projekta načelnika Mandića možda i ne bi tako teško pao građanima Općine Centar da se tekuće održavanje i uređenje Općine Centar redovno izvršava, poručuju iz NiP-a Općine Centar.

“Nepokošena trava u skoro svakoj mjesnoj zajednici je odlika vladavine načelnika Mandića kao i prljave ulice općine odnosno smeće koje se topi na +40 (kao da načelnik Mandić nije imao iskustvo u radu u komunalnoj privredi). Većina mjesnih zajednica nemaju riješena dječija igrališta, iako je to bilo jedno od eklatantnih predizbornih obećanja načelnika Mandića posebno u padinskim mjesnim zajednicama koje su mu najzad i dale najveću, opredjeljujuću podršku.

Također, u mjesnim zajednicama u ravnici – rješavanje višegodišnjeg problema saobraćaja u mirovanju odnosno parkiranja vozila građana i stanovnika Općine Centar nije ni pokrenuto. A da ne pominjemo da u nekolicini mjesnih zajednica i dalje osnovne ljudske potrebe – poput kanalizacione mreže i redovne opskrbe vode – u 2023. godini, u općini sa jednim od najvećih budžeta u državi (veći i od pojedinih kantona) – su misaone imenice”, poručili su.

“3N – Netransparentnost, neodgovornost i nerad”

Iz Kluba vijećnika NiP Centar kao razloge dalje navode činjenicu da načelnik Mandić i dalje, treću godinu mandata, upravu Općine Centar organizuje na osnovu protupravne Odluke o osnivanju i djelokrugu općinskog organa uprave koju je, kako kažu, sam donio oako je po Zakonu vijeće jedino nadležno da donese takvu Odluku, a što je potvrdio i Ustavni sud.

“Na osnove takve, protupravne odluke, donesen je i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta na osnovu kojeg se raspisuju javni konkursi u Općini, čija je zakonitost i validnost također upitna.

Ujedno, načelnik Mandić nikada Vijeću nije dostavio broj ugovora o djelu koje je sklopio od početka mandata, a koji po našim informacijama bliže trocifrenom nego dvocifrenom broju”, istaknuto je.

Kažu da je i ono što načelnik Mandić pokuša uraditi pod velom indicija o nesavjesnom trošenju budžetskog novca poput pomenutog trotoara, ali i rekonstrukcije mosta Festina lente: “Za koji je prvobitno bilo predviđeno 205.000 KM, dok nas je rekonstrukcija koštala na kraju čak 401.000 KM, i to uz izvođača – Dinalsa d.o.o., preduzećem sa kojem načelnik redovno radi, a koje je poznato i po radu na famoznom kiosku od 250.000 KM.”

Zaključili su kako načelnik Mandić ne poštuje budžet koji je Vijeće usvojilo, ne poštuje Vijeće, ne poštuje zahtjeva savjeta mjesnih zajednicam te da ne poštuje zahtjeve građana, koji su, kako navode, u bezbroj navrata iskazivali nezadovoljstvo radom načelnika Mandića i na osnovu čijih zahtjeva je i pokrenut opoziv.

“S tim u vezi, neka svi građani Općine Centar daju posljednju ocjenu o neradu načelnika Mandića na referendumu 17.9.2023. godine na kojem jasno pozivamo da se potvrdi opoziv načelnika Mandića”, saopćeno je iz Kluba vijećnika NiP Centar Sarajevo.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.