in , ,

Pripadnici OSBiH sa američkim i europskim vojnicima na vježbi u Njemačkoj

Američka misija pri NATO-u objavila je jučer zanimljivu fotografiju

Američka misija pri NATO-u objavila je jučer zanimljivu fotografiju, koja je izazvala dosta pažnje na društvenim mrežama.

“Zajednički rad jača saveznike i partnere iz NATO-a”, naveli su iz američke misije pri NATO-u, objavljujući fotografije sa međunarodne vojne vježbe Combined Resolve XV koja se od 1. do 5. marta ove godine održava na poligonima za obuku američkih snaga u Hohenfelsu i Grafenveru, dodajući da je to “savršen primjer našeg timskog rada u akciji”.

Na fotografijama su prikazani upravo pripadnici američke vojske koji, kako su naveli, grade interoperabilnost i odnose sa partnerima iz Bosne i Hercegovine.

Vojna vježba COMBINED RESOLVE je redovna godišnja vježba snaga SAD u Evropi kroz koju se vrši provjera obučenosti jedinica i na kojoj učešće uzimaju predstavnici drugih zemalja.

Vježba se izvodi istovremeno na poligonima u Hohenfelsu i Grafenveru i na njoj je ovaj put učestvovalo oko 4.700 pripadnika iz deset savezničkih i partnerskih država. Pored vojnika iz naše zemlje i Sjedinjenih Američkih Država, tu su pripadnici snaga iz Italije, Kosova, Gruzije, Litvanija, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunjska i Slovenije.

Cilj vježbe je razmjena iskustava i znanja, promocija regionalne stabilnosti i povjerenja među partnerima. Vježba se također fokusira na jačanje interoperabilnosti s multinacionalnim partnerima.

Pripadnici OSBiH po treći put učestvuju na ovoj vježbi u izvršenju namjenskih zadataka suprotstavljenih snaga. Zadaci obuhvataju širok spektar operacija, a prethodno učešće ove jedinice ostavilo je značajan trag te su sad i očekivanja veća.

radiosarajevo.ba

Velika analiza njemačkih medija: “BiH je idealna za hladni rat Rusije protiv Zapada”

Džanan Musa ostao zatečen zbog Miralema Pjanića