Pripadnici OSBiH sa američkim i europskim vojnicima na vježbi u Njemačkoj

Američka misija pri NATO-u objavila je jučer zanimljivu fotografiju, koja je izazvala dosta pažnje na društvenim mrežama.

“Zajednički rad jača saveznike i partnere iz NATO-a”, naveli su iz američke misije pri NATO-u, objavljujući fotografije sa međunarodne vojne vježbe Combined Resolve XV koja se od 1. do 5. marta ove godine održava na poligonima za obuku američkih snaga u Hohenfelsu i Grafenveru, dodajući da je to “savršen primjer našeg timskog rada u akciji”.

Na fotografijama su prikazani upravo pripadnici američke vojske koji, kako su naveli, grade interoperabilnost i odnose sa partnerima iz Bosne i Hercegovine.

Vojna vježba COMBINED RESOLVE je redovna godišnja vježba snaga SAD u Evropi kroz koju se vrši provjera obučenosti jedinica i na kojoj učešće uzimaju predstavnici drugih zemalja.

Vježba se izvodi istovremeno na poligonima u Hohenfelsu i Grafenveru i na njoj je ovaj put učestvovalo oko 4.700 pripadnika iz deset savezničkih i partnerskih država. Pored vojnika iz naše zemlje i Sjedinjenih Američkih Država, tu su pripadnici snaga iz Italije, Kosova, Gruzije, Litvanija, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunjska i Slovenije.

Cilj vježbe je razmjena iskustava i znanja, promocija regionalne stabilnosti i povjerenja među partnerima. Vježba se također fokusira na jačanje interoperabilnosti s multinacionalnim partnerima.

Pripadnici OSBiH po treći put učestvuju na ovoj vježbi u izvršenju namjenskih zadataka suprotstavljenih snaga. Zadaci obuhvataju širok spektar operacija, a prethodno učešće ove jedinice ostavilo je značajan trag te su sad i očekivanja veća.

radiosarajevo.ba

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.