Pripreme za ljetnu sezonu završene: Evo kakve su cijene u Neumu

Pripreme za ljetnu sezonu u Neumu su završene, a turisti su već počeli stizati proteklog vikenda povodom prvomajskih praznika. Predsjednik Udruge hotelijera Neum Branimir Butigan ističe kako su svi u Neumu zadovoljni kako je prošao produženi vikend jer su kapaciteti bili popunjeni, a poslužilo ih je i vrijeme.

“Pripreme za sezonu su završene. Prvi maj smatramo početkom sezone. Ovog produženog vikenda bila je kombinacija domaćih gostiju i sa Zapada – Njemačka, Slovenija, Austrija, Poljska i Francuska.

Ta tržišta dominiraju u periodu pred i postsezone, dok u sezoni imamo dosta naših gostiju iz dijaspore”, rekao je Butigan u Novom danu na televiziji N1.

Cijene smještaja i hrane su povećane su svim ljetovalištima na Jadranu pa tako i u Neumu, no Butigan kaže da je Neum opet povoljniji u odnosu na druge destinacije.

“Smještaj je skuplji od 10 do 15 posto u odnosu na prošlu godinu zbog inflacije. Prema rezervacijama koje primamo, vidimo da to nije preskupo u odnosu na konkurenciju na Jadranu u Hrvatskoj.

To je puno povoljnije.

Popunjavaju se kapaciteti za ljeto i za 9. mjesec. Nije to nešto što naši gosti ne mogu priuštiti”, rekao je

Ističe da cijene po kafićima, restoranima i fast-foodovima variraju, ovisno šta želite i gdje konzumirati.

“U restoranima pice se kreću od 12 do 15 KM kao i brza jela. Za četveročlanu porodicu za jedan dan u Neumu sa svim potrebno je izmešu 150 i 200 eura (hotelski smještaj sa svim, op.a.)”, rekao je.

Ono što će pomoći razvoju turizma u Neumu je svakako cesta od Stoca do Neuma. Butigan ističe da pokazatelje značaja očekuju tek ove sezone.

“Ono što će nam koristiti i zbog čega će kvalitetniji gosti dolaziti je što više neće morati prelaziti dvije granice da bi došli do Neuma.

Zanima nas dosta i razvoj Aerodroma u Mostaru jer je konekcija s tim aerodromom moguća. Imali smo upite s tržišta Rusije i slijetanje njihovog aviona na taj aerodrom, ali nisu imali mogućnost prelaska granice. Sada imaju”, naveo je.

Poručuje kako “ne divljaju sa cijenama” i da veći broj turista iz stranih zemalja neće doprinijeti novom rastu cijena.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.