Prirodne ljepote BiH očaravaju sve: Rajski vodopad skriven stoljetnim šumama

Brojne su prirodne ljepote kojima obiluje područje Općine Bosanski Petrovac, a do sada su slabo istražene i manje poznate široj javnosti, a jedno od takvih mjesta je i vodopad Skakavac, koji se nalazi na istoimenom potoku, udaljen petnaestak kilometara od ovoga grada.

Po vodopadu naziv je dobilo i selo smješteno na južnim obroncima Grmeča, s raštrkanim domaćinstvima između kojih se prostiru sjenokosi i pašnjaci idealni za držanje i uzgoj stoke.

Viši predjeli kraške planine, usljed padavina i otapanja snijega akumuliraju bogate rezerve vode, koja se potom tajnovitim putevima pojavljuje u obliku brojnih izvora ili ponornica. Pomenuti vodopad nastaje neposredno po izviranju potoka, a sakriven je gustom i stoljetnom šumom koja stvara vječni hlad. Obale i korito potoka popločani su krečnjačkim stijenama, a mnogobrojno kamenje uz obale okovano je patinom drevne mahovine. Tišinu šume narušava samo grgoljenje vode i ptičiji pijev, a za svakog posjetioca i istinskog ljubitelja prirode sve to predstavlja jedinstven i neponovljiv doživljaj.

Vodopad je visok desetak metara, a do njega vodi stazica koja se prostire uz obalu potoka. Njegova snaga ovisi o godišnjem dobu i količini vode koja se slijeva niz padine Grmeča na kojima su uočljive brojne vododerine stvarane vijekovima, niz koje je voda nanosila ogromne količine zemlje u Skakavačko polje, te ga tako učinila plodnim i pogodnim za obradu.

U širem području sela Skakavac, nalazi se i nekoliko prirodnih jama i pećina, kao što je Kaluđerica, jama duboka oko stotinu metara, a narod ovoga kraja takve geomorfološke cjeline naziva bezdanima. U blizini jame je i pećina Velika greda, bogata stalaktitima i stalagmitima, kao i još jedna manja spilja na lokalitetu Marjanovića do.

Svi ovi lokaliteti su slabo istraženi i o njima se nedovoljno zna, a za ljubitelje speleologije mogu biti istinsko otkrivenje. Cjelokupno područje Bosanskog Petrovca obiluje brojnim prirodnim ljepotama i blagodetima koje su nedovoljno iskorištene. Ovo je istinski raj za sve planinare i rekreativce koji tek teba da bude otkriven.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.