Pristigla je reakcija iz OHR-a o optužnici protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića: Niko nije iznad zakona

Ured visokog predstavnika (OHR) oglasio se komentarom povodom podizanja optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodik i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Optužnica je podignuta zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika za BiH.

“Poštivanje zakonskog i ustavnog okvira te podržavanje vladavine prava je od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo.

To je obaveza za svakoga jer niko nije iznad zakona.

OHR poziva sve gradane i zvaničnike da poštuju zakone”, saopćeno je iz OHR-a.

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio izmjene Krivičnog zakona BiH prema kojem je neizvršavanje odluka visokog predstavnika te neobjavljivanje tih odluka krivično djelo, Dodik je potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS.

Ovaj ukaz direktno se kosi sa Schmidtovim izmjenama, a objavio ga je novoimenovani v.d. direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić.

Prema izmjenama Krivičnog zakona BiH, za neobjavljivanje odluka OHR-a predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Podsjetimo, Milorad Dodik je sam sebe prijavio Tužilaštvu nakon što je Narodna skupština RS usvojila zakon kojim se van snage stavljaju odluke Ustavnog suda BiH te je predmet dodijeljen postupajućem tužiocu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.