Pristigla reakcija iz EU: “Evropska unija ozbiljno zabrinuta zbog nedavnih zakonodavnih inicijativa i najava u entitetu Republika Srpska”

Iz evropske službe za vanjske poslove su poručili da je Evropska unija ozbiljno zabrinuta zbog nedavnih zakonodavnih inicijativa i najava u entitetu Republika Srpska koje su u suprotnosti sa EU putem Bosne i Hercegovine, uključujući nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija označavanje NVO kao “stranih agenata” koje je sada u prvom čitanju usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

“Konačno usvajanje zakona bilo bi u direktnoj suprotnosti sa ponovljenim obavezama rukovodstva Republike Srpske za unapređenje evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a posebno sa ključnim prioritetom 11 o civilnom društvu i ključnim prioritetom 12 o slobodi izražavanja i medija”, navedeno je u saopćenju.

Iz EU su pozvali delegate u Narodnoj skupštini RS da preispitaju i ne idu dalje sa ovim nacrtom zakona.

“Pozivamo poslanike u Narodnoj skupštini RS da još jednom razmotre i ne idu dalje s ovim prijedlogom zakona.

Poštivanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i okruženje koje omogućava organizacijama civilnog društva da slobodno djeluju ključni su stubovi demokratskog društva.

Osuđujemo nedavno stupanje na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske, kojima su ponovo uvedene krivične sankcije za klevetu, čime su nametnuta nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu,

te predstavlja razočaravajući i nesporno veliki korak unazad kada je riječ o zaštiti temeljnih prava.

To je u suprotnosti sa očekivanjima koja su pratila dodjelu kandidatskog statusa za članstvo u EU i u suprotnosti sa interesima svih građana Bosne i Hercegovine, pa tako i onih koji žive u entitetu Republika Srpska. Navedeni koraci su takođe protivni osnovnim načelima EU.

EU očekuje od svih nadležnih konstruktivan rad na ključnim prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije, što je neophodno kako bi Komisija moga preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom”, navodi se.

Na kraju, iz EU su poručili i kako su ovakvi koraci NSRS protiv principa EU.

“Izmjene i dopune Krivičnog zakona su protiv očekivanja koja su pratila davanje statusa kandidata za članstvo u EU i protiv interesa svih građana Bosne i Hercegovine, uključujući i one sa prebivalištem u entitetu Republika Srpska.

Ovi koraci su također protiv osnovnih principa EU.

EU očekuje od svih vlasti da konstruktivno rade na rješavanju ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije, koji su neophodni da Komisija preporuči otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom”, zaključili su iz EU.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.