Pristigla reakcija iz Sarajeva: “Jadnom Drašku Stanivukoviću ostao samo bolesni san da je kralj Tvrtko srpski”

Faruk Kapidžić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, učestvovao je u odabiru idejnog rješenja za spomenik Tvrtku I Kotromaniću koji je jutros osvanuo u centru Sarajeva. Oglasio se na mrežama i opisao kako je tekla “borba za Tvrtka”. Na samom kraju, osvrnuo se i na današnje izjave gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića o tome da je “Sarajevo prisvojilo srpskog vladara”.

Žustra reakcija

“Kralj Bosne Tvrtko I Kotromanić je konačno došao na mjesto koje mu pripada. Moja privatna angažovanost u aktivnostima za odabir, pozicioniranje i postavljanje spomenika kralju Bosne je rezultirala u ranim jutarnjim satima na dan potpisa povelje Kulina bana.

Borba za Tvrtka je počela imenovanjem žirija za odabir najboljeg konkursnog rješenja od strane gradonačelnice u kojem sam bio presjedavajući, nastavljena sprečavanjem postavljanja spomenika u novi dio grada jer ovog kralja nikada nisu potjerale ni mnogo veće sile, a završena iznalaženjem rješenja oko davanja odobrenja za postavljanje spomenika na javnoj površini od strane opštinskog načelnika opštine Centar.

Rezultat dvogodišnjeg rada svih uključenih u realizaciju spomenika se vidi i ostavlja ushićenje na svakoga ko voli hiljadugodišnju državu Bosnu.

Isto tako izaziva bijes i gorčinu na svakoga ko na silu hoće da je stariji od iste.

I baš ti kojima kralj Tvrtko smeta jer kralj Tvrtko nije S komponenta, kroz djelovanje člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz manjeg BH entiteta, nisu dozvoljavali da spomenik nikne na mjestu na kojem je niknuo.

Iz razloga odlučivanja konsenzusom spomenik kralja Tvrtka je postavljen istom procedurom kao i spomenik bosanskog kralja košarke Mirze Delibašića na Skenderiji, a i kao ustakljivanje pojedinih bašti ugostiteljskih objekata – odlukom opštinskog načelnika o zauzimanju javne površine”, naveo je Kapidžić.

Ističe kako “podignuta ruka kralja Tvrtka ispred glavnog ulaza u Predsjedništvo države pozdravlja svakog dobronamjernog koji dolazi u Bosnu, ali i zaustavlja svakog zlonamjernog koji bi da porobi istu”.

“Nažalost, živimo vrijeme kada zlonamjerni nisu samo oni koji dolaze izvan Bosne nego i oni koji u njoj i od nje žive.

U svakom slučaju posebna zahvala ide velikom Stjepi Gavriću autoru genijalnog spomenika i gradonačelnici Benjamini Karić inicijatoru i organizatoru bez kojih bi ovaj projekat ostao samo moj san…

Baš kao što je jadnom Stanivukoviću ostao samo bolesni san da je kralj Tvrtko srpski…”, naveo je Kapidžić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.