Prištinski advokat Azem Vlasi otvoreno o dešavanjima na Kosovu: “Aleksandar Vučić je majstor izvođenja farsi, sam je priznao da je znao šta će se dešavati”

Posljednje Vijesti

Azem Vlasi, prištinski advokat i poznavatelj političke situacije u regiji komentarisao je događaje koji se proteklih nekoliko dana odvijajaju na Kosovu.

Vllasi je istakako kako su od 1999. godine postavljeni granični punktovi i prelazi između Kosova i Srbije.

– Tada je na Kosovu bila privremena administracija Ujedinjenih nacija koja je odlučila da kosovske registracije nose slova KS (Kosovo). Otkad je Kosovo nezavisno ima svoje registracije RKS (Republika Kosovo). Za svo ovo vrijeme vozila sa srbijanskim registracijama prema ranijem sporazumu mogu slobodno ulaziti u Kosovo, dok vozila sa Kosova kad pređu na stranu Srbije, Srbija ne priznaje registarske tablice RKS, nego daje one probne tablice. Taj dogovor je trebao da važi do 15. septembra, rekao je Vlasi.

On je istakako kako je riječ o dogovoru koji je na snazi od 2015. godine, a njegov rok istekao je u ponedjeljak.

– Sada je to isteklo i po dogovoru sa strane Kosova predložen je reciprocitet. To je cijela priča i tu nema ništa problematično. Međutim, Vučić, pošto je već postao majstor izvođenja farsi, on je sam priznao da je u toku noći znao da će od ponedjeljka biti uveden taj režim probnih tablica za vozila iz Srbije i znao da će biti problema. On zapravo ima jednu grupu Srba na sjeveru Kosova koji su strogo dirigovani iz Beograda i izašli na granicu da prave probleme.

Između Kosova i Srbije ima šest graničnih prelaza, jedino tamo su nastali problemi, blokirana cesta i blokiran dolazak vozila iz pravca Srbije za Kosovo. Kao što bi svaka država kada nastane neki problem na granici poslala policiju, Kosovo je poslalo specijalnu jedinicu da tamo zaštiti granične policajce i carinike, kazao je Vlasi u izjavi za Hayat.

Leave your vote