Pristižu reakcije na prijedlog Vojina Mijatovića za visokog predstavnika Christiana Schmidta: “Dobar prijedlog na kojem treba insistirati”

Vojin Mijatović (SDP BiH), kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta RS, komentirajući najave da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt planira bonskim ovlastima nametnuti novi Izborni zakon u državi, ali i mijenjati Ustav Federacije BiH, predložio je danas pragmatično rješenje – formiranje jedne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini.

“Da budemo pragmatični, pozivam da Christian Schmidt jednom odlukom dokaže svoj odnos prema BiH, jednom odlukom i izmjenama Izbornog zakona BiH preko noći postaje normalna država.

BiH jedna izborna jedinica, i svako ima pravo da se kandiduje i bude biran i da bira na teritoriji cijele zemlje i završavamo sa nacionalizmom i fašizmom, sa kriminalom i korupcijom i bićemo spremni za članstvo u EU u roku od godinu dana.

Haj'mo Schmidte i haj'mo prijatelji stranci, da vidimo jeste li za BiH ili za nestanak BiH, dosta više i vaše šuplje?”, naveo je Mijatović.

Normalna država

Erol Avdović, novinarski veteran i dugogodišnji izvještač iz Ujedinjenih nacija (UN) smatra da je u pravu Vojin Mijatović kada upućuje otvoreni poziv Schmidtu da izmjeni Izborni zakon “tako da cijela BiH postane jedna izborna jedinica”.

“Samo tako bi, kaže on, BiH postala normalna država. Pitanje: zašto međunarodna zajednica ne želi da BiH bude normalna država”, upitao je Avdović na Twitteru.

Logičan prijedlog

Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca smatra da je Mijatovićev prijedlog logičan i da “treba na njemu insistirati”.

“Jer ako se pogleda Ustav BiH, nadležnost Predsjedništva BiH odnosi se na ingerenncije države, a ne nekog od entiteta.

Pored toga, članovi Predsjedništva predstavljaju državu i njene građane, pa bi bilo sasvim opravdano da se biraju sa cijele teritorije BiH”, kaže Zlatar za portal Radiosarajevo.ba.

Strateški prijedlog

Međutim, dodaje, izbori su raspisani i u ovom trenutku nije moguća ova izmjena.

“Ovaj način izbora imali smo 1990. godine i nikome to nije bilo sporno. Entiteti su posljedica oružanih sukoba i stoga je nužno preurediti unutrašnju organizaciju BiH.

Baš kako je definisano i Rezolucijom Vijeća Evrope 1513, pa je nejasno zašto ovaj dokument ignoriše OHR, a to mu je obaveza.”

Pojedini sagovornici portala Radiosarajevo.ba, također, smatraju da je prijedlog koji je iznio Mijatović “strateški dobar”. Međutim, s druge strane, strahuju da, nažalost, sada nije realan.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.