Prof. dr. Esad Bajtal nakon hladnog tuša za Šemsudina Mehmedovića iz SDA: “To je strah vođa da izađu na ispit, na provjeru, jer demokratija je sistem stalne provjere”

Ovako radi onaj ko ne smije da izađe na ispit unutar vlastite partije, organizacije, kolektiviteta, kazao je prof. dr. Esad Bajtal komentirajući odluku stranačke izborne komisije da odbije kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika SDA. Tako će, odlučila je stranka, Bakir Izetbegović biti jedini kandidat za novog, starog predsjednika SDA.

-Kad ne smiješ da se mjeriš sa drugima onda nađeš formalne razloge, ovakve ili onakve, ili čak ni njih nemaš, ali ih izmisliš da bi sebi osigurao da ostaneš i dalje tamo uprkos činjenici da nisi siguran da bi prošao – kazao je Bajtal.

Prije nekoliko dana Mehmedović je saopćio da je njegovu kandidaturu podržalo 16, od potrebnih 15 odbora stranke, dok su tri bile zajedničke i odnosile su se i na njega, i na Izetbegovića.

-To nije ni prva, ni jedina partija, i preostale dvije, koje su trenutno u vlasti, na isti način svojim vođama osiguravaju opstanak tamo gdje ih narod već odavno neće.

Različite mehanizme su koristili i ovi u Mostaru, i ovi u Banja Luci, neću da im govorim imena jer narod zna.

To se sad ponavlja i u ovom slučaju. To je strah vođa da izađu na ispit, na provjeru, jer demokratija je sistem stalne provjere.

Na taj način oni moraju saznati da li su radili dobro i da li ih narod i dalje hoće.

To je suština demokratije. Onaj ko bježi od vlastite provjere on je samim tim pogazio demokratiju, pogazio je ono iza čega se krije godinama – ističe profesor Esad Bajtal za “Avaz”.

Oglasio se i profesor i politički analitičar Enver Kazaz.

-Demokratija će ostati, ali je ovo kraj demokratije u SDA.

Činjenica da je Bakir Izetbegović jedini lider i da je gospodin Mehmedović eliminisan na način na koji je eliminisan, potvrđuje da SDA nije definitivno demokratska stranka.

Također, sve one glasine koje su se širile oko SDA, a koje su bile zasnovane na tezi da je Izetbegović naslijedio stranku od oca, sada postaju neka vrsta realnosti – rekao je Kazaz za “Avaz”.

Dodaje da je dobro što je tako.

-Jer SDA sa svojim kriminalom, korupcijom, nepotizmom, uništavanjem Bosne i Hercegovine, skupa s partnerima s kojima je bila na vlasti, definitivno će otići u opoziciji.

Najneomiljenija ličnost na političkoj sceni jeste supruga Bakira Izetbegovića, pa onda on.

Tako da je SDA napravila najgori mogući izbor – istakao je profesor Kazaz.

Ipak, čestitao je na ovom izboru.

-Želim im sve najbolje na njihovom putu, a to najbolje na njihovom putu jedino je dobro po BiH i katastrofalno po SDA – zaključio je Kazaz.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.