in , ,

Profesor Enver Kazaz o bojkotu sjednice: Milorad Dodik vodi RS u potpunu međunarodnu političku izolaciju

Profesor Enver Kazaz o režimu Milorada Dodika

Profesor Enver Kazaz o režimu Milorada Dodika.

Enver Kazaz, politički analitičar, nakon otkazivanja sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog nedolaska zastupnika iz RS, rekao je da je Miloradu Dodiku i njegovom režimu ostalo samo da pokušaju blokirati rad državnih institucija.

“On se pokušava sakriti iza ukupne političke scene u RS i Skupštine RS. To su dosta jaki instrumenti blokade države, međutim ono što je vrlo jasno, takvim potezima Dodik vodi RS u potpunu međunarodnu političku izolaciju s mogućim sankcijama različitih vrsta – istakao je Kazaz, prenosi Avaz.

On smatra da je nametanje zakona o zabrani negiranja genocida civilizacijsko dostignuće te da bi Dodik spasio RS kada bi prihvatio odrednice tog zakona.

Na dnevnom redu današnje sjednice bio je i Nacrt zakona o budžetu državnih institucija BiH za 2021. godinu, a naredna sjednica najavljenja je za početak septembra što znači da Nacrt budžeta neće biti usvojen do tada.

Kazaz smatra da je država i do sada bila blokirana, a ne samo neusvajanjem budžeta.

“To su radili Tegeltija i ostali članovi Vijeća ministara iz RS, a Federaciju blokira HDZ. Mi smo u ovom trenutku u poziciji da imamo blokadu na obje razine vlasti. Neusvajanje budžeta šteti svim institucijama u BiH, ne samo državnim, a najviše štete prouzročit će onim ljudima iz RS koji su egzistencijalno vezani za institucije na državnom nivou – zaključio je Kazaz.

Aleksandar Vučić progovorio o dešavanjima u BiH: “Izaći ćemo sa konkretnim prijedlozima za razgovore sa Bošnjacima”

Više od 45 hiljada građana potpisalo peticiju za hapšenje Milorada Dodika