Profesor Esad Bajtal “otvorio karte”: “Očekujem reakciju Zapada, u Schmidtovom izvještaju nema okolišanja, jasno je rekao koliko je ovdje sati”

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u izvještaju koji je dostavio Vijeću sigurnosti UN-a, između ostalog, je istakao da su sukobi u Bosni i Hercegovini vrlo realni i da članice ozbiljno moraju shvatiti trenutnu političku situaciju.

Politički analitičar i profesor Esad Bajtal kazao je za Hayat.ba da bi Vijeće sigurnosti ovaj izvještaj trebalo gledati sa stanovišta ozbiljnosti jedne institucije koja bi po logici stvari trebala da drži do sebe.

– Ako je njen predstavnik, onaj ko snima stanje na terenu, u svom izvještaju konačno odredio onoga ko je razbijač BiH i izvor svih problema i čini to kontinuirano, sistematski, planski, onda bi trebalo očekivati neku vrstu reakcije.

U ozbiljnom svijetu i institucijama, ne vjerujem da izvještaji služe tek tako da se nešto priča i kaže, a da se na Zapadu nakon toga ništa ne poduzme. To je ono što bi bila moja nada kao građanina ove zemlje, kao čovjeka koji, kao i 99 posto svih građana BiH, bez obzira na religiju i naciju, sanjaju mir, dostojanstvo, život koji ima perspektivu, budućnost. Ne samo za nas koji smo tu, nego i budućnost djece naše djece – kazao je Bajtal.

U tom smislu ova velika institucija, svjetska organizacija, kako kaže, morala bi nešto nakon takvog izvještaja da poduzme na samom terenu i da gasi žarište na koje je njihov izvještač, a to je visoki predstavnik, upro prstom.

– I to vrlo direktno i jasno, bez diplomatskog okolišanja, sa jasnom nakanom da kaže koliko je ovdje sati – dodaje Bajtal.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.