Profesor na Fakultetu islamskih nauka: “Kao musliman – svjestan onog što govorim – radije bi slušao Mozarta”

Ugledni bosanskohercegovački intelektualac, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, akademik Rešid Hafizović gostovao je u programu Televizije Sarajevo.

U vrlo nadahnutom intervjuu govorio je o ramazanu, islamskom vrijednostima, svojem životu i radu, kritizirajući, uz ostalo, pojave u našem društvu.

Osvrćući se na radio-televizijske sadržaje tokom ramazana rekao je da bi volio da u vrijeme iftara na TV kanalima čuje djela Wolfgang Amadeus Mozart umjesto inflacije ilahija upitne muzičke vrijednosti.

„Na početku smo rekli da proćerdamo jednu temu o kojoj se cijelu godinu može govoriti. Jer ramazan toliko toga u sebi sukusira i nosi jedan nepotrošiv sadržaj. Toliko smo sve vulgarizirali i toliko smo se usresredili na potpuno nevažne stvari, pa i u tom muzičkom dijelu.

Ako ja smijem to reći kao muzički neobrazovan čovjek, da tako procjenjujem i da iskazujem u takvim procentima, preko 90 posto ilahija koje mi slušano na radiju i TV je čisti bofol. To sa muzikom i muzičkom kulturom zaista nema nikakve veze.

O sadržaju

Od tih prosječnih glasića, polufalseta gdje vi više niti čujete melodiju, ni sadržaj, ima li ga, gdje vi, umjesto da te posljednje trenutke posta u ugodi provedete, morate zatvoriti kanal“, kazao je akademik Hafizović.

On je upravo zbog toga rekao da bi kao musliman – potpuno svjestan onog što govori – radije slušao Mozarta i njegovu 5. simfoniju, „svaku večer pred sami iftar“.

„Zato to su nebeske note, to je ona univerzalna umjetnost o kojoj govorimo. Vi vidite da to nije čovjek isisao iz prsta.

Te note su negdje sa sedmog neba skinute. One vas ne ostavljaju ravnodušnim. One iraju u samo srce vaše intime. Vidite da je to plod istinskog nadahnuća, i to ja zovem istinskom i praovm muzičkom kulturom“, naveo je.

Podsjećajući na stavove određenih alima, Hafizović je podvukao da „musliman mora biti kao kuća, čiji su temelji čvrsto u zemlji, zidovi čvrrsti, a prozori otvoreni na sve četiri strane svijeta, s nevidljivim filterima“.

„Gdje ono što je univerzalna kultura i vrijednost iz svijeta, sa sve četiri strane, kupite i segmentirate u sebe, a ono što je bofol vraćate u svijet, neka se neke drugi hrani time.

Mozartova 5. simfonija i ono što je napraivo u sferi muzičke kutlure, nikome, a posebno muslimanu treb da smeta i da se sluša u iftarsko vrijeme“, zaključio je akademik Hafizović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.