Profesor Nurko Pobrić objasnio zašto ne misli da je Vlada Federacije BiH nametnuta

Stručnjak za ustavno pravo Nurko Pobrić komentirao je intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u svrhu formiranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kao i reakcije dijela javnosti na ovu intervenciju.

Osvrnuo se na stav da je riječ o oktroiranoj, nametnutoj vladi, primjenom bonskih ovlasti Ureda visokog predstavnika (OHR).

“Oktroiranom vladom naziva se Vlada FBiH koja je imenovana na osnovu nametnutih odluka visokog predstavnika, kojima je izmijenjen Ustav FBiH.

Vlada nije oktroirana.

Oktroiranom možemo nazvati odluke visokog predstavnika.

Pri tom se zaboravlja da je visoki predstavnik ranije, poslije odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda, značajno izmijenio Ustav FBiH, pa su po predstavljenoj logici i ranije Vlade FBiH oktroirane”, ukazao je.

Profesor Pobrić je pitao šta u Bosni i Hercegovini nije oktroirano.

“De facto, oktroiran nam je Ustav (Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma), pa nadalje.

Legitimno je da se političke stranke bore za vlast, ali u toj borbi treba postojati minimalna politička korektnost i odsustvo pretjeranog emocionalizma”, zaključio je Pobrić.

Podsjećamo, visoki predstavnik je 27. aprila upotrijebio bonske ovlasti za izmjene Ustava FBiH u svrhu formiranja entitetske vlade.

To je izazvalo nezadovoljstvo dijela javnosti koji smatra da je riječ o nametnutoj vladi, tj. da je formirana suprotno demokratskim načelima.

Schmidtovom intervencijom je omogućeno da SDP, NiP, NS, HDZ i HDZ 1990 formiraju Vladu FBiH.

Tokom sjednice Parlamenta FBiH, na kojoj je vlada imenovana, u Sarajevu su održani protesti onih koji se protive odluci visokog predstavnika.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.