Pronađen misteriozni avion koji je preletio Srbiju bez dozvole: Deaktivirao je transpondere i nije odgovarao na radio poruke ili signale

Avion “Beechcraft”je preletio bez dozvole vazdušne prostore Mađarske, Rumunije, Srbije i Bugarske.

Pilot je sleteo u blizini Crnog mora, nakon što je nakratko napustio rumunski vazdušni prostor.

Avion star 60 godina konačno je pronađen sa još toplim motorom na pisti privatnog aerodroma u sjeveroistočnom dijelu Buhovca. Bio je pokriven ceradom, a od posade nema ni traga ni glasa.

Sumnjivi avion nije imao plan leta, deaktivirao je transpondere i nije odgovarao na radio poruke ili signale, navelo je bugarsko ministarstvo odbrane. Tužilaštvo u Varni, u istočnoj Bugarskoj, otvorilo je istragu o incidentu.

Avion je letio na veoma maloj visini i malom brzinom

Bugarski ministar odbrane Dragomir Zakov rekao je novinarima da letjelica “ni u jednom trenutku nije predstavljala prijetnju”.

“Leteo je na veoma maloj visini i malom brzinom, što otežava presretanje lovaca”, pojasnio je ministar.

Prethodno je rumunsko ministarstvo odbrane navelo da je avion koji je prešao rumunski vazdušni prostor na ruti koja uključuje Oradeu, Karansebeš i Drobeta-Turnu Severin nije pokazao znakove neprijateljskog ili opasnog ponašanja. Kao i da pilot nije odgovorio na radio-zahtjeve i vizuelne signale ratnih aviona koji su pratili letjelicu u skladu sa međunarodnim pravilima.

Prema dostupnim informacijama, avion je poletio sa područja mađarskog grada Debrecina oko 17.30h, bez odobrenog plana leta i sa isključenim transponderima. Dva mađarska ratna aviona pratila su letjelicu u vazdušnom prostoru te zemlje, a u 17.38 su ga presrela dva vojna aviona mađarskog ratnog vazduhoplovstva tipa JAS 39 Gripen.

U 17.58 mađarski vojni avioni su se vratili u bazu, da bi pratnju preuzela dva aviona F-16 Ratnog vazduhoplovstva SAD, pišu srbijanski mediji.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.