Protesti ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine: “Ako je Milorad Dodik spreman da prijeti, mi smo spremni da se branimo”

Forum mladih Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” održali su danas u Sarajevu mirnu šetnju i proteste. Oni su se okupili u 11:30 kod Sebilja kako bi krenuli u šetnju koja je završila ispred Predsjedništva BiH, odnosno kod spomenika Kralju I Tvrtku Kotromaniću.

Tu im se pridružilo još građana na protestima nazvanim “Svi za Bosnu, Bosna za sve!”, a artikulisane su poruke i zahtjevi mladih koji su organizovali proteste.

“Simbolika je jaka. Okupili smo ispred spomenika prvog kralja Bosne, Tvrtka.

Članovi Predsjedništva BiH trenutno nisu s nama i nadamo se da će nam se pridružiti.

Glavna poruka je da se protivimo normalizaciji naustavnog Dana RS. Normalno postaje da se obilježava i mi nismo za to.

Stanje u BiH je stanje hibridnog rata i želimo uspostaviti linije otpora za taj hibridni rat”, rekao je Rijad Ahmetović iz Foruma mladih Kruga 99.

Dodao je kako simbolično daju otpor i da su svjesni da nemaju politički autoritet, ali da dižu glas otpora protiv svakog vida destabilizacije BiH kao Forum mladih Kruga 99.

“Mi smo linija otpora. Do sada se nije organizovao ovakav skup protiv neustavnog Dana RS što je sramotno za nas.

Ovdje su s nama i penzioneri koji su preživjeli traume agresije i rata.

Želimo naglasiti da ako je Dodik spreman da prijeti, mi smo spremni da se branimo”, rekao je Ahmetović.

Među zahtjevima, koji su ranije najavljeni iz organizacije, je zahtjev za adekvatan odgovor na proslavu neustavnog Dana RS-a.

“Tražimo da se na pokazanu militantnu predstavu 9. januara transparentno odgovori raspoloživim snagama odbrane države. I realpolitički sagleda spremnost za odbranu od mjesne zajednice do vrha države”, poručili su.

Zahtijevaju od institucija države transparentnu i odgovornu procjenu o pouzdanosti i validnosti garancija NATO saveznika i EUFOR-a za mir i demokratsku budućnost Bosne i Hercegovine.

“Pozivamo na jedinstvo svih političkih snaga u odbrani države, ma kako se i u kojim institucijama naša odbrana manifestovala”, kazali su.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.