Protesti u Sarajevu građani blokirali cestu u centru prijestolnice Bosne i Hercegovine: “Paraziti, domaćin vam umire!”

Kolone vozila blokirale su glavnu cestu u centru Sarajevu u okviru protesta “Borba za život”. Građani drže transparente ispred zgrade Vijeća ministra i pozivaju na ostavke.

Organizatori su u svom obraćanju kazali kako se niko nije udostojio da odgovori na njihove zahtjeve. Poručuju: “Dosta je!”.

“Ženski marš okuplja građane i građanke koji su jasno i glasno, odlučili reći imenom i prezimenom ‘dosta je’. Naša borba za život je borba za dostojanstven život. Za ono oteto i oduzeto dostojanstvo svakog od nas. Želimo biti jednaki pred zakonom, da se u svojoj zemlji osjećamo sigurno. Nijedna politička partija se nije bavila pandemijom niti posljedicma već uhljebljavanjem svojih članova. I dok oni ništa ne rade, naša još nerođena djeca plaćat će njihov nerad. Ovdje nisu konstitutivni narodi, ovdje su kosntitivni samo oni koji te narode predstavljaju. Oni uživaju prava i samo njima je dobro. E gospodo, dosta je. Neće više moći”, kazala je Maja Gasal Vražalica – prenosi N1.

Poručila je kako “virus ne bira dob, spol, etničku pripadnost, rasu, stranačku pripadnost i dr. Svi su, istakla je, ostavljeni sami da vode ovu bitku.

“Redovno plaćamo doprinose, poreze, zdravstveno osiguranje, a zauzvrat imamo nejasan put pacijenta, aferu za aferom, iz dana u dan. Dok u prosjeku 60 građana umire. Od početka do danas preminulo je blizu 8.000 naših građana. Gledaju nas, obične smrtnike, kako propadamo, umiremo i iseljavamo. Predugo smo šutjeli. Tražili alibi u strahu i pustili da nas nesposobni vode. I nadali se da će doći neko ko će se baviti svojim poslom ko nije podoban već spoban”, kazala je.

Građani su održali i minutu šutnje za sve one koji su preminuli od koronavirusa. Drže transparente s kojih poručuju: “Smjene svih odgovornih za smrt +7.500 umrlih. Konkretne mjere i rješenja”, “Idite odmah, dajte šansu da preživim”, “Paraziti, domaćin vam umire”, “I vlast i opozicija ubijaju sovje građane” itd.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.