Protestna šetnja Sarajlija, imaju zahtjeve za VSTV, Tužilaštvo i Sud BiH

U Sarajevu je povodom 9. decembra- Međunarodnog dana borbe protiv korupcije održana protestna šetnja. Organizator je udruženje ReSTART BiH.

Građani su se okupili kod Vječne vatre nakon čega su započeli šetnju putem Centralne banke BiH, centra Aria, Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH i OHR-a – javlja RadioSarajevo.ba.

Na protestima je izložena metalna uredska ladica sa predmetima visoke korupcije.

“Navedena ladica, očigledno namjerno izgubljena će biti dostavljena originalnom vlasniku – Tužilaštvu BiH”, kažu organizatori.

Okupljeni su imali zahtjeve za VSTV, Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine, a u nastavku ih prenosimo.

“Zbog dosadašnjeg neefikasnog rada i nesankcionisanja visoko pozicioniranih političara povesti disciplinske postupke i u konačnici otpustiti sve sudije i tužioce (ili barem većinu).

Tražimo da se utvrdi pojedinačna odgovornost.

Vratiti strane sudije i tužioce da počiste nerad i nered

Staviti u fokus prijave korupcije protiv visoko pozicioniranih političara i njihovih satelita u javnim institucijama i firmama te da se istrage vode sa timom tužilaca!

U tome kontekstu sačiniti informacije od javnog interesa o otvorenim i okončanim slučajevima visoke korupcije i napraviti je dostupnima na stranici VSTV-a.

Ažurirati listu najmanje jednom mjesečno.

Disciplinski postupci koji se vode protiv sudija i tužilaca voditi javno u prisustvu podnosioca prijave, u skladu sa članom 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima, osim u slučajevima kada bi publicitet mogao nanijeti štetu interesima pravde u tom slučaju oštećeni ima pravo prisustvovati ročištu uz obavezu čuvanja tajnosti podataka.

Uvođenje posebnog tima stranih eksperata kao konsultante pri UDT jer je više nego očigledno da su disciplinski postupci koji trebaju biti korektiv rada sudija i tužilaca potpuno neefikasni i pod kontrolom političara”, poručili su.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.