Prva izjava Čavare nakon što su mu uvedene sankcije: SAD se stavile na istu stranu s nalogodavcima za moje ubistvo

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara oglasio se izjavom za javnost nakon što mu je State Department uveo sankcije zbog, kako je navedeno, blokiranja vlasti u FBiH. Čarava je iznio ozbiljne optužbe na račun američke administracije.

Istakao je kako je za sankcije “zbog blokade FBiH i neimenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH” saznao iz medija te “potpuno odbacio sve navedene optužbe kao neistinite i tendenciozne”.

„U svom političkom djelovanju, u potpunosti radim na provođenju Ustava, zakona i Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma i svih drugih sporazuma koji se odnose na Federaciju BiH i BiH, te sam zbog toga iznenađen ovim izrečenim sankcijama.

S druge strane, iznenađen sam da State Department nema važnija posla u vrijeme dok se uspostavlja novi svjetski poredak od političke ocjene mog rada i kazne za nešto što nisam mogao uraditi.

Nemogućnost uspostave nove izvršne vlasti nakon izbora 2018. godine ima iste razloge kao i neimenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, a to je nepostojanje političkog dogovora u Federaciji BiH za što ja ne mogu biti odgovoran, a pogotovo ne prema onima koji su uzeli sebi za pravo da izreknu sankcije Predsjedniku Federacije BiH bez navođenja po kojoj odredbi međunarodnog prava”, naveo je Čavara.

Schmidtov izvještaj u UN-u je okarakterisao tendecioznim i neistinim.

“Svjestan sam da je pravo na strani jačeg bez obzira koliko to bilo protiv svih normi prava čovječanstva, pojedinca i suvereniteta država. Podsjećam da sam zbog istog problema 2017. godine trebao biti ubijen u planiranoj prometnoj nesreći te mi je iznenađenje veće da se State Department stavio na istu stranu s nalogodavcima za moje ubojstvo.

Očito je da je dezinformacija u SAD-u stigla uz pomoć izlobiranih – kupljenih informatora. Zbog velikog broja upita po pitanju imovine u SAD-, informiram javnost da izvan Busovače nemam nikakve imovine.

U svom radu ću i dalje, sukladno Ustavu F BiH i BiH, djelovati za uspostavu bolje i pravednije BiH za sva tri konstitutivna naroda i svakog njenog žitelja bez obzira na one koji su protiv toga iz bilo kojih razloga i bez obzira koliko moćni bili“, naveo je Čavara.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.