Prve riječi Džaferovića nakon sastanka sa Von der Leyen: Od nas se očekuje da odblokiramo institucije BiH

Nakon sastanka sa Ursulom von der Leyen, novinarima se obratio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović iznijevši detalje njihovog razgovora.

Naglasio je da je riječ o prijateljskom sastanku i sastanku podrške kada je riječ o evropskom putu BiH i unapređenju funkcionalnosti u samoj državi.

“Predsjednica Evropske komisije je prvi put u BiH. Znali smo da ona snažno podržava naš evropski put, a i svih država Zapadnog Balkana”, rekao je on.

Džaferović je naveo kako Von der Leyen zna da je u BiH u stanju blokade, ali i da ona očekuje da to bude odblokirano.

Jedna od važnih tema razgovora je bila ekonomska podrška BiH, a Džaferovića je interesovalo da li je EU još uvijek zainteresovana za ideju “Otvorenog Balkana” koja je dogovorena u okviru Berlinskog procesa na samitu u Sofiji, međutim nikada nije došlo do značajnije realizacije.

“Interesovalo me je kako tu stvari stoje i koje je njeno viđenje. Prije toga smo govorili o ‘Mini šengenu’, a zatim je EU došla sa tom idejom ‘Otvorenog Balkana’ koja ima iste principe kao i Šengen, međutim to neko blokira. Dobio sam odgovor da će te stvari biti provjerene detaljno i da će se vidjeti šta je s realizacijom”, rekao je on.

Naglasio je kako se od zemalja regiona traži da se dogovore oko pitanja oko kojih je već postignut dogovor na tadašnjem sastanku u Sofiji kada su svi prihvatili ideju “Otvorenog Balkana”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.