Prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg bezrezervno poručio: “Oružane snage BiH su jedna od najuspješnijih institucija zahvaljujući savezu”

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg obratio se medijima uoči današnjeg zasjedanja ministara vanjskih poslova NATO saveza te je naglasio kako će se na dvodnevnom zasjedanju razgovarati o brojnim temama uključujući i BiH.

Prije svega, Stoltenberg je izjavio kako će ministri razgovarati o gomilanju ruskih trupa na granici s Ukrajinom, što je ocijenjeno kao bespotrebna aktivnost koja ne doprinosi stabilizaciji situacije.

“Ministri vanjskih poslova imat će danas mnogo posla. Razgovarat ćemo o situaciji u Ukrajini i gomilanju ruskih trupa oko granice i situacija mora deeskalirati”, rekao je Stoltenberg.

Između ostalog, generalni sekretar NATO-a je naglasio kako će NATO učiniti sve kako bi zaštitio svoje saveznike, ali i partnerske zemlje kao što je Ukrajina.

“NATO će štititi sve saveznike od opasnosti i to smo dokazali prisustvom naših trupa na teritoriji baltičkih zemalja, kao i u Poljskoj i prisustvu u Baltičkom i Crnom moru. Možemo pojačati snage vrlo brzo ukoliko je to potrebno. Saveznici su okupljeni oko Člana 5. NATO sporazuma.

Ukrajina s druge strane je partner NATO-a, pružit ćemo joj finansijsku i političku podršku i razgovarat ćemo o tome tokom našeg sastanka”, ističe Stoltenberg.

Također, ministri vanjskih poslova bi tokom dvodnevnog sastanka trebali razgovarati i o BiH. Generalni sekretar NATO-a se tim povodom naročito osvrnuo na najave o povlačenju RS-a iz sporazuma o Oružanim snagama BiH.

“NATO je na Balkanu od devedesetih godina i prisutni smo zaista dugo u BiH. Zabrinuti smo zbog tenzija i vidimo da NATO i EU rade blisko kada je riječ o ovim pitanjima.

Svako potkopavanje multietničkih i državnih institucija izaziva zabrinutost, naročito kada je riječ o Oružanim snagama BiH koje su jedna od najuspješnijih multietničkih institucija u BiH i NATO je doprinio tome.

Zabrinjava zapaljiva retorika Milorada Dodika i vlasti u RS-u i potrebno je pružiti svu podršku institucijama Bosne i Hercegovine”, poručio je Stoltenberg.

Na kraju, osvrnuo se i na prisustvo Sjedinjenih Američkih Država u Evropi.

“Ono što vidimo jeste posvećenost SAD-a evropskoj sigurnosti. Amerika je pojačala svoje vojno prisustvo u Evropi, naročito na istoku. Pozdravljam snažnu posvećenost SAD-a Evropskoj uniji, ne samo riječima već i djelima”, zaključio je Stoltenberg.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.