Prvi čovjek Njemačke kancelar Olaf Scholz u lice rekao Aleksandru Vučiću: “Dodikov secesionizam nas brine”

Njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održali su upravo preskonferenciju nakon sastanka u Berlinu, a govorili su i o BiH.

Cholz je rekao da je Vučiću izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, secesionizma Milorsda Dodika, člana Predsjedništva BiH, za koji je ustvrdio da postoji u Bosni i Hercegovini.

Vučić je rekao da se Srbija zalaže za mir u regionu.

“Rekao sam Scholzu da ne vjerujem da je samo jedna strana u BiH odgovorna. mi smo mu takođe rekli da Srbija neće praviti nikakve probleme. Mi kad nešto obećamo mi držimo svoju reč. Srbija želi mir i stabilnost u regionu i ne želim ni da komentarišem one koji Srbiju optužuju za izazivanje nestabilnosti”, rekao je Vučić i dodao da se raduje skorašnjoj posjeti Šolca Beogradu.

Obojica su izrazili zadovoljstvo što je potvrđena evropska perspektiva regiona, a Scholz je najavio ponovno aktiviranje Berlinskog procesa u cilju aktiviranja zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu.

Na primjedbu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Vučić je rekao da je Srbija u UN dva puta glasala i skladu s stavom EU, a i Scholz je također izrazio zadovoljstvo što je, kako je rekao, Srbija glasala protiv rata Rusije protiv Ukrajine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Berlinu sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Kako je prethodno najavljeno, cilj razgovora je da se podrži dijalog Beograda i Prištine, a osim Kosova, na stolu su bile i geopolitičke teme.

Predsjednik Srbije Vučić je na svom zvaničnom Instagram profilu objavio da je sastanak sa kancelarom Scholzom završen.

“Razgovarao sam sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu, kao i geopolitičkim pitanjima”, napisao je Vučić.

U delegaciji Srbije koja je danas stigla u Berlin je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.