Prvomajski protest: Rudari stigli u Sarajevo, Husić poručio: “Vi ako želite sukob, mi smo spremni i nećemo odustati!”

Posljednje Vijesti

Predstavnici rudara koji su za danas najavili proteste, stigli su u Sarajevo.

Najavljen je dolazak blizu 250 rudara.

Simbolična, polusatna šetnja zaustavit će se ispred zgrade Energoinvesta, gdje je sjedište Vlade Federacije. Tu će iznijeti svoje zahtjeve. Stop nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika.

Nekoliko sati nakon rudara, ispred Doma sindikata u Sarajevu, krenut će oko 50 radnika metalskog sektora. Moto protesta – “naša tolerancija će se vašoj bahatosti suprotstaviti velikim radničkim buntom”.

A samo ovaj sektor broji oko 13 hiljada radnika.

“Ono što predstavljaju određeni dijelovi i strukture kroz određene medije, nama su takva rješenja nepoznanica i to nećemo prihvatiti”, kazao je danas na protestu rudara u Sarajevu Sinan Husić, predsjednik sindikata rudara FBiH – prenosi N1.

“Nećemo dozvoliti rješenja kojima će se radnici poslati na biro za zapošljavanje. Čuli smo da postoji namjera da se određene strukture koje upravljaju i vladaju odlučili da se obračunaju s nama u sredini gdje smo najslabiji. Preko rudnika “Abid Lolić” u Novoj Biloj. Vi ako želite sukob, mi smo spremni i nećemo odustati“, kazao je Husić i dodao:

“Nama ne treba milost”

“Ono što želimo kazati je da svaka naša poruka ima razlog. Nama ne treba milost, nego država BiH. Iz rudnika se uzelo više nego se potražuje“, poručio je Husić i dodao da neće stati sa borbom:

“Doći će rudarski vozovi puni bola i tuge, puni hrabrosti da ovo sačuvamo”.

Husić je još najavio i štrajk sedam rudnika iz koncerna za 20. maj i podsjetio:

“Određeni dijelovi Vlade FBiH i EP BiH su iskazali spremnost da iskažu silu i moć u rudniku Abid Lolić, Nova Bila. Mi danas nudimo svoj odgovor. Ako je došlo do toga i ako je to zbilja krajnja namjera, mi smo spremni za taj sukob“

Leave your vote