Prvomajski protesti u Banja Luci i u Sarajevu, radnici složno poslali snažne poruke!

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) i Sindikat metalaca Federacije BiH organizovali su u srijedu u Sarajevu prvomajski protestni marš, zbog teškog položaja u kojem se nalaze. S druge strane, predstavnici 15 granskih sindikata Savez sindikata Republike Srpske danas su u Banjoj Luci obilježili 1. maj – Međunarodni praznik rada, protestnim okupljanjem u Parku “Mladen Stojanović”.

Sindikat metalaca FBiH zahtijeva povećanje najniže neto satnice u Granskom kolektivnom ugovoru za metalski sektor sa 4,40 na 5,68 KM.

Također zahtijevaju hitno upućivanje u proceduru i donošenje Zakona o minimalnoj plati, te Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak koji će značajno umanjiti poreske obaveze i omogućiti povećanje plata svim radnicima.

Ukoliko zahtjevi Sindikata metalaca ne budu ispunjeni u razumnom roku, Upravni odbor Sindikata metalaca FBIH će razmotriti i donijeti odluku o narednim sindikalnim aktivnostima, uključujući i mogućnost generalnog štrajka na nivou grane metala u Federaciji BiH.

Protestnom maršu Sindikata metalaca prisustvovale su desetine radnika koji su, između ostalog, nosili transparente na kojima je pisalo “Ko će vam sutra penziju zarađivati?”, “Želimo od rada živjeti, a ne preživljavati”, “Zahtijevamo pravične plate za minimum dostojanstva”…

Istovremeno danas su se poslije 10 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH okupili i članovi Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine, a protestna šetnja nastavljena je do zgrade Delegacije Evropske unije u BiH.

Moto Prvomajskog marša je “EU – Idemo li, ili je gotovo?”, a Sindikat želi skrenuti pažnju na težak položaj zaposlenih u ovom sektoru te da vlastima na svim nivoima poruče šta očekuju od njih.

Iz STBiH podsjećaju kako je BiH 21. marta 2024. dobila zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, te da je taj bitan momenat bio u fokusu u protekloj godini, a da su drugi procesi u zemlji bili u sjeni.

STBiH poručuje da budućnost BiH vidi u EU-u na način da to mora značiti bolji život za građane BiH i bolje uslove rada za radnike i radnice.

Iz Sindikata ističu kako je marš, osim obilježavanja najvažnijeg radničkog praznika, prilika da upute jasne zahtjeve prema svim nivoima vlasti u BiH, ali i prema vlasnicima kapitala.

Uputili su i jasne zahtjeve Vijeću ministara BiH u kojima traže da u procesu pristupanja sindikat mora biti ključni faktor.

STBIH zahtijeva i formiranje komisije pri Parlamentu BiH za praćenje procesa pregovora i uključivanje sindikata u to radno tijelo, insistira na transparentnosti pregovora i da pristupni pregovori ne mogu dovesti do smanjenja nivoa nijednog radničkog prava.

Važni zahtjevi prema ovom nivou vlasti su, kako dodaju, izrada i objavljivanje nacionalnog plana kolektivnog pregovaranja po kojem 80 posto radnika mora biti pod kolektivnim ugovorom u skladu sa Direktivom EU o minimalnoj plati.

STBiH, kako naglašavaju, traži usklađivanje minimalne plate sa troškovima života, u skladu sa EU direktivama.

Osim Vijeću ministara BiH, STBIH je uputio zahtjev i Delegaciji Evropske unije u Sarajevu sa molbom za podršku da kroz pristupne pregovore kao sindikat bude uključen u procese usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa EU direktivama, ali i da istovremeno učine sve kako bi se uskladili entitetski zakoni i smanjile razlike u pravima i primanjima radnika u BiH.

S druge strane, predstavnici 15 granskih sindikata Savez sindikata Republike Srpske danas su u Banjoj Luci obilježili 1. maj – Međunarodni praznik rada, protestnim okupljanjem u Parku “Mladen Stojanović”.

-Radnici su najvažnija karika. Radnik konačno mora da bude na prvom mjestu – glavna je poruka koju su poslali sindikalci Vladi RS i poslodavcima sa tog tradicionalnog i protestnog okupljanja.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić izjavila je da će ove godine fokus Sidikata biti borba za “pravičan i uređen sistem plata u realnom sektoru”.

–U realnom sektoru iznos plata za svakog radnika prepuštena je volji poslodavca, uprkos kvalifikacijama zaposlenih. Samo podatak da oko 26 posto od oko 293.000 u RS radi za iznos najniže plate od 900 KM sve govori. To je klasična pljačka i radnika i države. Zato ćemo se boriti da za svako radno mjesto bude određena najniža plata i to zakonom. A to znači, vljda je svima jasno, povećanje plata – naglasila je Mišićeva.

Ocijenila je da jaka privreda može da počiva samo na uređenm pravima radnika, ali da su njihova prava zloupotrebljena.

–Radnici u RS-u su slabo plaćeni, a poslodavci su prijavili da su u prošloj godini ostvarili dobit od 3,6 milijardi KM. Među čestitkama zvaničnika za 1. maj niko ne zahvaljuje radnicima koji su omogućili uspjeh, poput jednom poslodavcu iz oblast tekstilne industrije iz Teslića koji je prikazao oko četiri miliona KM dobiti, a radnicima isplaćuje 920 KM i tvrdio je da će biti smak svijeta zbog povećanja minimalca na 900 KM – navela je Mišićeva.

Ona je iznijela i podatak da je jedna “elitna pekara koja ima lanac prodajnih mjesta dobit sa 1,5 miliona KM udvostručila prošle godine”.

–Kako ne bi kada njen vlasnik, najpoznatiji banjalučki pekar i koji nas je plašio masovnim otkazima zbog ovećanja plate za 200 KM, prodaje kiflu po cijeni dva i po kilograma pšenice koju proizvede seljak – navela je.

Mišićeva je navela i podatak kako je “jedan banjalučki tržni lanac, koji je prikazao dobit veću od deset miliona KM, pokušao da radnicima isplaćuje duplo manji topli obrok nego što je zakonom propisano”.

Ona je pozvala Vladu RS da konačno prihvati prijedlog Saveza sindikata da se što prije zakonski uredi platni sistem u RS-u, te je najavila mogućnost masovnih protesta ako ne bude prihvaćem prijedlog.

-Mi predstavljamo oko 109.000 radnika. Moramo biti ujedinjeni i držati se zajedno. Vidite kako se zajedno drže političari i poslodavci, a mi bismo se nešto dijelili. Uvijek treba da budemo na stran prava radnika – poručila je ona.

Na kraju je zaključila kako je jedna stvar optimistična, a to je da je na čelu Unije udruženja poslodavaca RS konačno poslodavac koji ima sindikat u firmi i koji ima kolektivni ugovor – prenosi Federalna.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.