Radikali na “aparatima”, historičarka iz Srbije brutalno tačna: “Lijepo je Vučić rekao, mural Mladiću se kosi i sa komunalnim zakonima i zato mora da bude uklonjen”

Historičarka Olga Manojlović Pintar kazala je da će mural Ratku Mladiću biti uklonjen jer se kosi sa nekoliko zakona i sa osnovnim etičkim principima svakog društva – da zločinci budu kažnjeni, i da ne smiju da budu afirmisani u javnom prostoru.

Ne vjeruje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kad kaže da ne zna šta su Narodne patrole, neformalna grupa koja je u proteklom periodu presretala migrante i ometala novinare u radu. Navodi da je bajka “Carevo novo odelo” zapravo slika našeg predsjednika.

Historičarka je, komentirajući događaje oko murala Ratka Mladića na Vračaru, rekla da joj sve izgleda dramatično, ali i da je ovo važan trenutak – u kom se pokazuje kojim će Srbija krenuti.

„Sve ono što se događa oko ovog murala jedan je pokazatelj snažnog trenda zatvaranja Srbije i definiranja sve snažnije lične vlasti“, rekla je gostujući u emisiji N1 Studio Live.

Kako kaže, mural Mladića u Njegoševoj je samo jedan u nizu markera koji se podižu na teritoriji Srbije i RS, navodeći da u posljednjih 10 godina gotovo nema grada, sela koji nije dobio mural nekog od ratnih zločina iz devedesetih, a da su mnogi dobili spomenik.

Podsjetila je da se u Bloku 45, od dana njegovog hapšenja, nalazi se mural Radovanu Karadžiću.

Prikrivanje zločina, po njenom mišljenju, počelo je još u vremenu njihovog događanja, na je navela izjavu tadašnjeg Kardžićevog savjetnika Jovana Zametice koji je odmah nakon okupacije Srebrenice negirao da je počinjen bilo kakav zločin.

Navodi da je bilo nekih važnih pomaka tokom 2000-ih u RS, kad je formirana komisija Vlade RS, a i da je Deklaracija u Skupštini Srbije bila dobar pomak, i da, iako se nije pominjala ta riječ „genocid“ – da je govorila o odgovornosti za ono što se dogodilo u Srebrenici iu čitavom ratu.

Ali, kako navodi, to vraćanja u narative prošlosti, prakse iz 19.vijeka, započelo je od proslave 20. godišnjice RS, 2018.. godine od kada, „postoji hiperprodukcija simbola koji slave zločince i zločine iz devedesetih“.

Upitana o reakciji vlasti na dešavanja u vezi sa muralom, kaže da se radi o jednom licemerju i izgovaranju krajnje netačne informacije.

“Policija je bila tu da izoluje aktiviste koji su željeli da priđu muralu.

Ona je njima onemogućila prilazak muralu, nije tačno da je ona njih čuvala od tih desničara, jer Narodnih patrola u tom trenutku nije bilo, tih par sati… Ništa od toga što je izgovoreno nije tačno.

Onoga trenutka kad je rečeno da se skup razilazi, u tom trenutku su se stvorile te navijačke grupe. Mislim da su one usko povezane s vlašću, da su instruirane od vlasti i da su zapravo udarna pjesma onoga što sama vlast ne može eksplicitno da izgovori“, navodi profesorica Manojlović-Pintar.

Ne vjeruje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kad kaže da ne zna šta su tzv. Narodne patrole.

„Ta bajka koja se zove „Carevo novo odijelo“ zapravo je slika našeg predsjednika koji sve vrijeme priča jedno, a društvo u nevjerici vidi koliko je to netačno, ali nema hrabrosti da izgovori da se radi o lažima.

Osim onoga djeteta koje kaže „pa car je go“ – kod nas nekoliko hrabrih aktivista i političkih pokreta“, navela je.

Na pitanje da li će mural biti uklonjen, navodi da misli da mora, dodajući da ne postoji vlast koja može ostaviti takav simbol na zgradi.

“Lijepo je predsjednik rekao – taj mural se kosi i sa komunalnim zakonima i zato mora da bude uklonjen“, kaže, podsjećajući da stambenim zajednicama stižu i kazne ako takve stvari ne uklone.

Kosi se i sa Krivičnim zakonikom ove države, sa međunarodnim krivičnim pravom i pravnim principima i kosi se sa osnovnim etičkim principima svakog društva – da zločinci budu kažnjeni, i da se ne smjeju da budu afirmisani u javnom prostoru.

Historičarka je ocijenila da je RS nakon rata oglašeno da bude legitiman politički subjekt, entiten, i da se izgrađuje tako što će se distancirati od režima koji je provodio ratove i ljudi koji su činili zločine.

„Tragično je što vidimo da su i lideri RS, uz ključnu pomoć predsjednika i vlasti u Srbiji, zapravo odabrali da delegitimišu RS time što su odabrali da se vrate onima koji su sramota ovoga naroda“, navela je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.