Radnici iz daleke egzotične zemlje došli raditi u BiH, oglasio se Bosanac koji ih je zaposlio: “Imao sam priliku da upoznam kolege sa Mauricijusa koji sigurno znaju posao, ali im treba vremena da se naviknu na našu kuhinju i mentalitet”

I ovog ljeta brojni ugostiteljski radnici odlučili su raditi sezonski posao na Jadranu zbog boljih uvjeta, što predstavlja problem vlasnicima restorana, hotela i motela, jer je skoro nemoguća misija pronaći kuhara i konobara.

Zbog toga pojedinci su se odlučili uvesti radnu snagu, tako da su prije nekoliko dana u sarajevskim hotelima počeli raditi dvojica kuhara sa Mauricijusa.

– Jednostavno, ljudi su prisiljeni na ovaj način riješiti problem. Po turskim restoranima već nekoliko godina dolaze kuhari iz Turske.

Imao sam priliku da upoznam kolege sa Mauricijusa koji sigurno znaju posao, ali im treba vremena da se naviknu na našu kuhinju i mentalitet.

Naravno od njih se može naučiti o kuhinji sa ostrvskih zemalja i toplijih krajeva – kaže Hamid Hadžić, šef kuhinje hotela Hills na Ilidži – javlja Faktor.

Kaže da isti problem imaju i u Hrvatskoj.

– Kuhari iz Hrvatske idu za duplu platu u Njemačku ili Irsku ili druge zemlje Evropske unije. Svako ide gdje mu je bolje ili misli da će mu biti bolje.

Potrebno je raditi projekte kao što je je to napravila Privredna komora Kantona Sarajevo. U pitanju je bila prekvalifikacija kadra i super bi bilo da se to radi stalno.

Od 60 djece koja završi školovanje za kuhara, samo 20 ostane u zanatu. Trebalo bi da se više djece upisuje i da se stimulišu da ostanu u profesiji.

Pitanje je da li škole imaju kapaciteta da edukuju toliko djece. Kako godine budu odmicale sve će biti gore – dodaje Hadžić.

Hamid Hadžić učio je od najboljih, poput Steve Karapandže kojeg je upoznao 1987. godine.

Najviše vremena, skoro 30 godina, Hamid je radio u hotelu “Holiday Inn”, prvo kao kuhar, potom šef smjene i na kraju kao šef kuhinje.

– Kuhao sam za Juana Antonia Samarancha, Billa Clintona, Recepa Tayyipa Erdoğana, Lady Dianu, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Françoisa Mitterranda i mnoge druge važne ličnosti, predsjednike, ambasadore, umjetnike – kaže Hadžić.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.