Radost Božića kod porodice Martinović: Čuvari običaja, tradicije i ljubavi

Vrijeme praznika posebno je za svaku porodicu, tada pokušavamo biti svi na okupu i u toplini porodičnog doma stvarati uspomene kojih ćemo se sjećati čitav život.

Martinovićima to polazi za rukom već decenijama, a u porodičnoj kući u sarajevskom naselju Stup svake godine okupe se članovi porodice iz svih dijelova svijeta.

Ekipi televizije N1 vrata svog doma otvorili su na Badnje veče, a mi smo zabilježili kadrove druženja ove, po mnogo čemu, posebne porodice.

“Mi smo obitelj u kojoj nema ljubomore, zavisti, mržnje, svađe… Dijelimo ljubav jedni s drugima, kada je nekome teško pomažemo se.

To smo naslijedili sve od oca i majke. Svaki naš ovakav susret izaziva jake emocije”, kaže na početku razgovora jedan od šestorice braće Martinović – Vlado, a Tomislav nastavlja:

“Sve emocije i svu tu ljubav koji su oni na nas prenijeli, a koju mi prenosimo na svoju djecu mi dijelimo sa našim susjedima i prijateljima, što je najvažnije od svega.”

Noa Martinović, jedan od najmlađih članova porodice koja se sinoć okupila u svom domu u Sarajevu, pojasnio nam je kakvi su to običaji koje njegova porodica pokušava sačuvati u vremenima kada je život toliko brz da ga često ne stignemo ni živjeti.

“Pored nekih vjerskih običaja imamo i neke običaje koji su karakteristični za ovaj dio Evrope, tačnije za Bosnu i Hercegovinu.

Ujutro kada ustanemo na Badnjak normalno doručkujemo i jako je specifična ta večera. Preporučeno je da se ne jede meso prije ponoći, što mi i praktikujemo”, ističe Noa.

Obiteljska konoba premala je da primi sve članove porodice Martinović, pa je večera zakazana u kući Tomislavove sestre:

“Uvijek čekamo ovo doba, doba adventa i isčekivanja Božića. Sada nas je tu šestorica braće, tu je i naša sestra, tu su supruge i muževi, unuci i djeca. Večeras smo kod sestre, pošto ne možemo svi stati u obiteljsku konobu.”

Noa ističe kako kroz godinu ima dosta porodičnih okupljanja, ali za Božić se skupe članovi porodice iz svih krajeva svijeta, a Tomislav dodaje kako su uvijek odgajani da čuvaju tradiciju svih naroda u Bosni i Hercegovini. Anto nam pokazuje antikvitete u njihovoj konobi, koja bi mogla proći i kao jedan mali muzej.

Na zidu u središtu konobe nalazi se stara porodična fotografija, a svaki dio ove prostorije obasjane vatrom iz kamina i toplinom koja se osjeća u ovom domu sadrži i dio historije Bosne i Hercegovine i njenih naroda.

Amira je najstarija snaha u porodici, a o Martinovićima ima samo riječi hvale. Posebno je zanimljiva priča tri snahe porodice Martinović iz Župe Sveti Luka s Alipašinog polja. Tri prijateljice sada su i porodica, a Sanja ističe kako je veliki blagoslov biti dio ove familije.

“Pogotovo sam sretan i radostan kada vidim koliko nas se okupi i to je nešto što nas najviše ispunjava”, kaže nam Noa, a Anto nastavlja:

“To nam je najbitnije, što smo mimo svih problema sačuvali familiju i prijatelje i što se skupljamo. Sutra nam dolaze komšije. Večeras je skup sa familijom, a sutra dolaze komšije.”

Tomislav je za kraj razgovora ostavio poruku za sve ljude u Bosni i Hercegovini, regionu, ali i cijelom svijetu:

“Samo da intenziviraju svoj odnos sa svojim bližnjima, sa svojim prijateljima, sa susjedima, sa svima. Da paze na njih, na one koji su u potrebi. Želimo mir i veselje svim ljudima na svijetu, posebno onima koji su ugroženi, koji su u ratu, evo sada je Ukrajina nama najbliža, ali i svim drugim ljudima na svijetu želimo mir, veselje i svako dobro.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.