Radovan Kovačević iz SNSD-a odgovorio federalnom ministru policije Rami Isaku, poziva na okupljanja u Doboju, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju

Delagat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević (SNSD) danas je u Banja Luci održao konferenciju za mediju sa koje je pozvao na okupljanje na entitetskoj liniji koje je najavljeno za petak. Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federacije Bosne i Hercegovine Đorđe Radanović pozvao građane da u petak dođu na mirno okupljanje na tzv. međuentitetskoj liniji, što je ujedno učinio i Kovačević. Odgovorio je i federalnom ministru policije Rami Isaku.

Nekoliko je puta naglasio da je riječ o mirnom okupljanju kada će saobraćaj biti zaustavljen, a građani imati priliku i reći istinu.

“Kako da u jednom takvom gradu koji se predstavlja da je multietnički, kosmopolitski, u Sarajevu dakle, 30 srba ne može da dođe? Naziva se da će sigurnost biti ugrožena, a to je dokaz da za Srbe u Sarajevu nema mjesta osim ako ćete ih suditi, progoniti i ubijati”, govori danas Kovačević.

Kovačević je zatim govorio i o tome kako je nekada, prije rata, u Sarajevu živjelo “blizu 150.000 Srba, a sada nema mjesta ni za njih 30”.

“Znamo da imaju nekoliko Srba koji su spremni da pričaju njihovu priču, a oni koji su spremni da kažu istinu, za njih nema mjesta.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba najavili da ne odustaju i mi pružamo punu podršku organizaciji i pozivamo sve svoje članove, aktiviste, koji su planirali da se idu pred Sud BiH sutra dođu an mjesta koja je organizator najavio”, poručuje Kovačević.

Kovačević je potom pozvao na izlazak na “međuentitetske linije” u Doboju, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju.

Potom, pita se kako bi bilo da se u RS-u nekom od Bošnjaka zabrani neko okupljanje.

Potom, obratio se i federalnom ministru unutrašnjih poslova Rami Isaku koji je ranije danas kazao kako država nipošto neće dozvoliti takva okupljanja.

Kaže da on nema nadležnost da radi bilo šta na teritoriji RS-a.

Na konferenciji za medije koja je organizovana nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru, Isak je rekao kako niko nije dobio saglasnost za takvu vrstu protesta.

“Prvo su bili najavljeni protesti u Sarajevu. Dali smo podršku MUP-u KS koje je nadležno za to da zabrani proteste jer nisu u skladu sa zakonom.

Mi smo obećali da ćemo dati punu podršku, sve što bude potrebno FMUP će se staviti na raspolaganje. Vezano za proteste koji su najavljeni na entitetskoj liniji, zahtijevat ćemo prvo od policije RS-a da uradi sve od svoje nadležnosti da spriječi takvo nešto”, rekao je Isak.

Poručio je kako država neće dozvoliti organizaciju okupljanja na ovakvim mjestima.

“Država ne dozvoljava to. Sve što bude iz naše nadležnosti mi ćemo poduzeti. Tražit ćemo podršku svih agencija i međunarodnih institucija te onih koji su zaduženi da brinu o sigurnosti građana BiH i FBiH.

Trebaju biti najavljeni na određenom području. Praviti proteste na entitetskoj liniji šaljete poruku koja proizvodi revolte građana. To nije potrebno i neumjesno je”, poručio je ministar.

Naglasio je i kako nadležnosti ministarstava ne prestaju na tzv. entitetskoj liniji.

“Nije tačno da završava nadležnost na entitetskim granicama. Imaju određena tijela koja mogu djelovati dalje i dublje. Imaju i državne agencije koje imaju obavezu da pruže asistenciju da se to ne desi.

Imamo institucije koje moraju da rade svoj posao. Ovo je država i moraju se poštovati institucije države. Onaj koji to ne poštuje čini krivično djelo i bit će pokrenute sve mjere koje proizilazi iz svega što uradi”, zaključio je Ramo Isak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.