Raib Salihefendić, Šukrija Đozić, Enes Baralić su imena koja zlatnim slovima u BiH trebaju biti ispisana: Sarajevski ratni fiksator (Sarafix), jednostavan izum koji je spasio hiljade života

Tokom rata u Bosni i Hercegovini i opsade Sarajeva ogroman teret su imale zdravstvene ustanove. Novi pacijenti su pristizali svaki dan, a najčešće sa povredama ekstremiteta od metaka ili gelera.

Vanjski fiksator je metoda izbora u liječenju ratnih prijeloma dugih kostiju ekstremiteta. Na povrede ekstremiteta u ratnim uslovima otapada oko 70 posto svih povreda, a manja zaliha vanjskih fiksatora koja se nalazila u Općoj bolnici Sarajevo potrošena je odmah na početku rata. Postavilo se pitanje kako dalje liječiti teško povrijeđene građane i pripadnike Armije BiH.

Ljekari specijalisti za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Prim. dr. Šukrija Đozić i Prim. dr. Raib Salihefendić su došli na ideju da naprave svoju modifikaciju vanjskih fiksatora i zajedno sa dip. ing. mašinstva Enesom Baralićem, direktorom jednog pogona u Energoinvestu napravili fiksator koji je dobio naziv sarajevski ratni fiksator (Sarafix). Prvi primjerak je bio proizveden već početkom juna 1992. godine.

Prim. dr. Šukrija Đozić, šef Hirurškog odjeljenja u Općoj bolnici Sarajevo, za Klix.ba otkrio zašto je sarajevski fiksator bio toliko važan i značajan.

“Napravljen je veoma jednostavan fiksator koji se sastojao od samo 4 elementa i njihovim kombinovanjem mogao se postaviti na sve segmente lokomotornog aparata.

On je davao dovoljnu stabilnost prijelomu, a istovremeno omogućavao slobodan pristup ratnoj rani za njeno previjanje i dodatne intervencije na neurovaskularnim elementima, kao i mišićno-kožnom pokrovu. Pacijent se mogao odmah mobilizirati i hodati uz pomoć štaka”, pojasnio je Đozić.

Tokom rata u okruženom Sarajevu u firmi Etas-Valves (Energoinvest) napravljeno je preko 4.000 fiksatora.

Tačan broj se ne zna jer su mnogi fiksatori nakon liječenja reciklirani, ponovo sterilisani i postavljeni drugim povrijeđenim.

Tako zahvaljujući fiksatoru koji se stvorio u nemogućim ratnim uslovima spašeni životi hiljada građana ne samo Sarajeva, već i drugih gradova.

Neki fiksatori su kroz “tunel spasa” išli i do Mostara, Goražda, Zenice i na osnovu sarajevskog fiksatora mnogi doktori su pravili analoge kako bi imali bolji i lakši način za liječenje pacijenata.

Za izum Sarafixa autori su dobili zlatne medalje na sajmovima inovacija u Briselu i Ženevi 1995. i 1996. godina. Naučnicima zasluženim za stvaranje sarafixa zahvaljujući kojem su spasili hiljade života “odužio se” i grad Sarajevo dodijelivši im Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva 2001. godine.

Prim. dr. Šukrija Đozić jedan je primjerak Sarafixa poklonio historijskom muzeju grada Sarajevo zajedno sa svim nagradama i medaljama koje je dobio gdje se i sada čuvaju.

Jedan primjerak Sarafixa je postavljen i u Hunterian muzeju u Londonu kojeg je postavio prijatelj sarajevskih doktora ortoped prof. dr. John Beavis.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.