Ramiz Salkić javno isprozivao Christiana Schmidta zbog Milorada Dodik: “Visoki predstavnik je ovakvim porukama direktno pozvan i dužan je da reagira i zaustavi ovakvo ponašanje”

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske rekao je reagujući na jučerašnji skup u Banja Luci i izjave Milorada Dodika, lidera SNSD-a na tom skupu, da visoki predstavnik ima obavezu i mehanizme da ukloni sa političke scene sve one koji ugrožavaju mir i provođenje mirovnog sporazuma.

“Obaveza visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Christiana Schmidta, jeste da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum. Visoki predstavnik ima obavezu i mehanizme da ukloni sa političke scene sve one koji ugrožavaju mir i provođenje mirovnog sporazuma.

Pozivi Milorada Dodika na podjelu Bosne i Hercegovine predstavljaju otvoreno i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu”, rekao je Salkić.

Dodao je da je Milorad Dodik svojim istupom, uz podršku stranačkih i koalicionih partnera, potvrdio da nastavlja separatističku politiku na temeljima negiranja države Bosne i Hercegovine te, kako tvrdi, veličanju onih koji su počinili genocid i druge teške ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

“Visoki predstavnik je ovakvim porukama direktno pozvan i dužan je da reagira i zaustavi ovakvo ponašanje, ukoliko se uopšte osjeća visokim predstavnikom i za ovaj entitet u Bosni i Hercegovini.

Ove poruke Milorada Dodika obavezuju na potpunu političku mobilizaciju probosanskih političkih snaga radi rješavanja statusnih prava Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu.

U toj borbi niko ne bi smio biti po strani i gledati uskostranačke interese, već svi zajedno trebamo i moramo iskoristiti sva demokratska i politička sredstva da dođemo do naših prava u ovom entitetu.

Naša institucionalna ravnopravnost, mogućnost da utječemo na proces donošenja odluka u ovom entitetu najbolji je garant i odgovor Dodiku i njegovim separatistima da njihovi ciljevi o podjeli Bosne i Hercegovine neće biti ostvareni”, naglasio je Salkić.

Pozvao je na kraju na odbranu BiH.

“Ujedinimo se u odbrani naše domovine Bosne i Hercegovine, dostojanstva i prava onih koji su se vratili nakon progona i genocida da žive ovdje i nastave da se bore za svoja ognjišta, prava i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Salkić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.