Ramiz Salkić

Ramiz Salkić potpuno otvoreno i bez imalo pardona: “Separatistička politika Milorada Dodika nije sankcionisana u začetku i to je problem!”

Događaji Posljednje Vijesti

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je da sve ono o čemu se priča i upozorava zadnjih desetak godina danas dolazi na naplatu.

Reagujući na sve izraženije izjave pojedinih zvaničnika o prekrajanju granica i „mirnom razlazu“ Bosne i Hercegovine, potpredsjednik Salkić je istakao da danas kada separatistička politika službeno ili neslužbeno dobija pristalice u nekim zemljama Evropske unije problem čini sve većim, opasnijim i sve nas dodatno obavezuje da imamo progresivan stav na uređenju države na temeljima utvrđene istine od strane relevantnih međunarodnih sudova.

Budućnost BiH

– Budućnost Bosne i Hercegovine, njenog uređenja i funkcioniranja treba biti zasnovana na važećim presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

“Na temeljima ovih presuda treba eliminisati sve posljedice udruženih zločinačkih poduhvata i genocida radi budućih generacija, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u cijeloj Evropi i svijetu.

Udruženi zločinački poduhvati i genocid ne smiju biti nagrađeni i to se mora jasno i glasno reći svima, te u skladu sa tim poduzimati adekvatne korake na svim poljima djelovanja, ne samo od strane političkih predstavnika već i od strane građana, akademske zajednice“, poručio je Salkić.

Dodaje da se radi o indolentnom odnosu prema presudi Međunarodnog suda pravde.

“Zbog indolentnog odnosa prema presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je jasno presudio da je Srbija odgovorna da nije spriječila genocid i kaznila počinioce, te da su vojska bosanskih Srba i dijelovi policije počinili genocid i presudama vojnom i političkom rukovodstvu bosanski Srba za udruženi zločinački poduhvat i genocid pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju mi se danas nalazimo u ovom stanju.

Zbog svega ovoga imamo inicijative o pregovorima dva entiteta o budućnosti Bosne i Hercegovine, kao da su oni stvorili Bosnu i Hercegovinu, čime se ponovo vrši zamjena teza, a to je da su entiteti nastali kao posljedica agresije, progona, silovanja, udruženih zločinačkih poduhvata i genocida”.

Zamjena teza

“Zamjenom teza žrtve genocida, koje danas na ulicama ovog entiteta sreću ubice svojih roditelja, braće, sestara, rođaka, komšija i prijatelja se optužuju za prijetnju ratom, unitarizaciju i za šta sve ne. Sve ovo neodoljivo podsjeća na pripremu terena kakva je vladala krajem osamdesetih i početkom devedesetih nakon koje su uslijedili teški zločini i genocid”, kazao je Salkić i dodao:

“Sve ovo se dešava zbog toga što država nije kaznila počinioce teških zločina, a nije jer neki nisu bili dostojni svog poziva i nisu radili svoj posao kako treba i danas ga ne rade radi svojih pozicija i truhlih kompromisa na štetu istine i pravde”.

“Sve ono o čemu pričamo i upozoravamo zadnjih desetak godina dolazi, nažalost, na naplatu. Neki nisu razumjeli naše pozive i upozorenja, neki nisu željeli da razumiju, ali nije ni važno sada kada separatistička politika na koju smo upozoravali izbija u prvi plan”.

“Separatistička politika Milorada Dodika, koja je bez ikakve sumnje osmišljena u Beogradu i ima nesumnjivu podršku Rusije u što smo se osvjedočili kroz rad PIC-a, nažalost nije spriječena i sankcionirana u začetku.

Danas kada ona službeno ili neslužbeno dobija pristalice u nekim zemljama Evropske unije problem čini sve većim, opasnijim i sve nas dodatno obavezuje da imamo progresivan stav na uređenju države na temeljima utvrđene istine od strane relevantnih međunarodnih sudova.

Samo takvim odgovornim, principijelnim stavom zasnovanim na međunarodno utvrđenoj istini o dešavanjima u Bosni i Hercegovini i njihovim posljedicama možemo spriječiti separatističku politiku koja ozbiljno prijeti ugrožavanju mira u Bosni i Hercegovini i regionu“, zaključuje u saopćenju Salkić.

Leave your vote