Ramiz Salkić se obrušio na visokog predstavnika Christiana Schmidta, isprozivao ga je žustro: “Vaše nečinjenje ohrabruje veličanje rezultata zločina i genocida”

Delegat SDA u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić poručio je visokom predstavnikom Christianu Schmidtu da njegovo nečinjenje ohrabruje i podstiče one koji slave ustavan Dan entiteta RS te da njegovo pismo nije dokaz odlučnosti da promijeni ovo stanje i da je na pravoj strani.

“Vaše nečinjenje ohrabruje i podstiče one koji slave neustavan Dan entiteta RS, dan kada su definisani ciljevi čija je realizacija rezultirala genocidom nad Bošnjacima ‘sigurne zone’ UN Srebrenica.

Vaše nečinjenje ohrabruje veličanje rezultata zločina, uništavanje i prikrivanje mjesta gdje je počinjen genocid i drugi teški ratni zločini nad Bošnjacima u ovom entitetu”, rekao je Salkić.

Također je istakao da njegovo nečinjenje podstiče one koji veličaju presuđene za genocid, udruženi zločinački poduhvat u druge teške zločine protiv Bošnjaka.

“Vaš indolentan odnos prema provođenju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma ohrabruje vlast u ovom entitetu da provodi sistemsku diskriminaciju Bošnjaka, koji su se vratili da žive na svojim ognjištima nakon oružanog progona i genocida.

Vaša šutnja, nečinjenje, indolentan odnos spram ovih i drugih pojava doprinosi mirnodopskom progonu Bošnjaka iz ovog entiteta i realizaciji neostvarenih ratnih ciljeva ratnih zločinaca”, kazao je Salkić.

Pozvao ga je da danas kada se obilježava neustavan 9. januar kao Dan RS-a smogne grabrosti i reaguje kako bi zaštitio Dejtonski mirovni sporazum, mir i stabilnost.

“Vi imate obaveze i dužnosti prema Dejtonskom mirovnom sporazumu baš kao što imate i privilegije prema istom. Nije moralno koristiti privilegije, a ponašati se kao da nemate obaveze.

Ukoliko ne reagujete na kršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, što je direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, onda je jasno da zanemarujete svoje obaveze”, rekao je Salkić.

Dodao je da ukoliko ne reaguje zanemaruje svoju obavezu da obezbijedi provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Do vas je, na vama je da dokažete i pokažete vašim djelima da li ste na strani istine i pravde, pravne države, osnovnih civilizacijskih vrijednosti,

Dejtonskog mirovnog sporazuma ili ćete šutnjom i nečinjenjem dalje ohrabrivati Dodika i njegove sljedbenike da nastave politiku kontinuiteta rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma ugrožavajući mir.

Naš narod kaže ‘jedna lasta ne čini proljeće’. Tako i jedno Vaše pismo nije dokaz Vaše odlučnosti da promijenite ovo stanje i da ste na pravoj strani”, zaključio je Salkić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.