Ramiz Salkić se uživo javio iz NSRS i “opleo” po Miloradu Dodiku: “Jedini Miletov cilj je nezavisna RS ujedinjena sa Srbijom!”

Ramiz Salkić se javio iz Banja Luke za Face televiziju. Gostovao je u Bosanskom Vjestniku na Face televiziji koji je uređivao i vodio Admir Salihović. “Za neke odluke i poteze već je kasno! Dodik se priprema za otcjepljenje RS-a”, ističe Salkić. Salkić upozorava: Sve je otišlo predaleko. Dodik stvara stvara zakonodavni i svaki drugi ambijent kako bi proglasio nezavisnost kada mu to odgovara, ma šta god da bilo! “Jedini Miletov cilj je nezavisna RS ujedinjena sa Srbijom!”, navodi se u naslovu videa koji je objavila Face televizija.

Salihović: Idemo uživo u Banja Luku, u zgradu Narodne skupštine RS-a. Uživo u toku sjednice javlja nam se samostalni zastupnik Ramiz Salkić.

Salkić: Dodik i njegova svita pokušavaju dodatno otežati život Bošnjaka u RS-u.

Salihović: Vidjeli smo razne ultimatume. Je li ovo državni udar?

Salkić: Vlast u RS-u se pogubila u konceptu rušenja BiH! U nezgodnoj su situaciji, trebaju im konkretni koraci za koje nemaju resurse ni kapacitete! Nadmudrujemo se sa njima!

Salihović: Razgovarate li sa Bošnjacima, kako se osjećaju u RS-u?

Salkić: Svaka posebna jedinica izaziva dodatni strah, nepovjerenje! Dobio sam sijaset poruka od zabrinutih ljudi! Nose veoma teška i traumatična iskustva! Na međuentitetskoj liniji imamo prisutne policijske snage. Sve to stvara osjećaj nesigurnosti! Dodik iznio teške izjave danas. Ne vidim da je nož u leđima BIH! Ovaj Zakon je jedan dodatni korak ka neovisnosti RS-a! Želi reći da je prisiljen na to, odluka Šmita je samo povod, razlog je mnogo dublji!

Salihović: Dodik je donio sve zakone, drži ih u ladicama i onda preko noći može proglasiti nezavisnost RS-a jer ima sve zakone. Vjerujete li da Dodik razmišlja o takvom scenariju i da ima podršku i Bošnjaka i Hrvata i Međunarodne zajednice?

Salkić: Dodik ima ambiciju da podijeli BIH i da RS učini državom! To je njegov cilj! Čisto sumnjam da ima podršku Bošnjaka kao i međunarodne zajednice, jer nas oni žele sačuvati kroz multietnički karakter i njima to nije u interesu! Mislim da nisu na Dodikovoj strani kada je u pitanju podjela BIH.

Salihović: Dodik kaže da se vraća na starog Dodika. Ko je ustvari Milorad Dodik?

Salkić: Politički, jedini cilj Dodika je nezavisna RS! Njegova politika je da nema Šmita, da nema međunarodnih sudija! On stvara zakonodavni i svaki drugi ambijent kako bi proglasio nezavisnost kada mu to odgovara, ma šta god da bilo! Da nije bilo međunarodne zajednice Dodik nikada ne bi dobio političku vlast u ovom entitetu. Dodik se okrenuo prema Istoku, sukobljavajući se sa Zapadom i sve nas gura u problem, najveću štetu nanosi RS-U!

Salihović: Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici?

Salkić: Kada im kažem nema islamskog terorizma, oni kažu mi smo uzeli terminologiju koju prihvata cijeli svijet. Kad im kažem za genocid u Srebrenici što nisu preuzeli tu terminologiju cijelog svijeta – ostaju bez teksta. Dodik želi da provocira negiranjem genocida i jača svoju poziciju među Srbima!

Salihović: Zbog čega narod šuti na Dodikova izjednačavanja?

Salkić: Prvi put se opozicija ogradila od Dodika i Cvijanovićke i neće imati podršku! Postoji distanca! Mehanizme koje Dodik ima koristi da diskredituje opoziciju kao Vukanovića!

Salihović: Izgleda li Vam da Dodik gubi konce ove igre?

Salkić: Izgleda isfrustrirano, rastrešeno! Neki potezi međuanrodne zajednice ga snažno pogađaju! Nije stabilan čovjek kao nekad! Pogađa ga i suđenje pred Sudom BIH!

Salihović:Da li ćemo doživjeti BIH bez entiteta, jedinstvena država?

Salihović: Dodik je zaprijetio Trojci da će raskinuti njihovo partnerstvo pa ponudio SDA da prave novu politiku. Izetbegović ga odbio?!

Salkić: Teško mi pada što naš glas sa ovog prostora se nije dovoljno čuo tokom 2012, 2013 i 2016! Prvi sam počeo pričati o separatizmu! O Dodikovim ucjenjama i prijetnjama i međunarodna zajednica je govorila da preuveličavamo. Teže je sada zaustaviti jer je situacija poodmakla. Dodik je već ubjedio sebe i druge i ljude u Srbiji da je to, otcijepljenje moguće! Mi sada mislimo da je međunarodna zajednica oslabila nema mehanizama, pojavila su se druga žarišta!

Cijelo gostovanje pogledajte na videu ispod.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.