Ramiz Salkić žurno reagovo i otvoreno poručio: “Visoki predstavnik treba poništiti Zakon o nepokretnoj imovini RS…”

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS reagujući na objavljivanje Ukaza o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, da visoki predstavnik treba reagovati i iskoristiti svoje ovlasti.

Salkić traži da Visoki predstavnik Christian Schmidt poništiti ovaj zakon i time zaštiti Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum.

“Visoki predstavnik treba odmah reagovati i iskoristiti svoje ovlasti, te poništiti Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti i time zaštiti Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum.”

Salkić ističe da pojedine odredbe ovog zakona krše ranije odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime su u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine i Dejtonskim mirovnim sporazumom, što obavezuje visokog predstavnika da reaguje i zaštiti Ustav i Dejtonski mirovni sporazum.

Ovaj zakon, osim što krši Ustav Bosne i Hercegovine, suprotstavlja se ovlastima visokog predstavnika koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Također,kako Salkić objašnjava ako objava ovog zakona prođe bez brze i oštre sankcije bez ikakve sumnje ohrabriće entitetske vlasti i postaće buduća praksa ponašanja separatistički orijentisane entitetske vlasti bosanskih Srba.

Zbog toga je veoma važna brza i oštra reakcija visokog predstavnika kao jasna poruka onima koji godinama nekažnjeno rade na rušenju ustavnog poretka i ugrožavanju mira u Bosni i Hercegovini, istakao je Salkić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.