Razljutila se: Željka Cvijanović od Predsjedništva Bosne i Hercegovine traži da smjene Zlatka Lagumdžiju

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je da Predsjedništvo BiH na prvoj narednoj redovnoj sjednici na dnevni red stavi razrješenje Zlatka Lagumdžije sa pozicije ambasadora BiH pri UN-u.

Treba istaći da je kod smjenjivanja ambasadora jednako kao i kod imenovanja potreban konsenzus svih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i da ova inicijativa nema izglede za uspjeh.

Predstavnici iz Republike Srpske nezadovoljni su zbog učešća Lagumdžije u izradi nacrta rezolucije o genocidu o Srebrenici o kojoj će se Generalna skupština UN-a izjasniti drugog maja.

Naime, oni smatraju da je Lagumdžija prekršio svoje ovlasti.

Cvijanović je uputila zahtjev za smjenu Lagumdžije, ali nije reagovala na izjavu ambasadorice Bosne i Hercegovine u Poljskoj Koviljka Špirić kazala je da će “srpski ambasadori” iz BiH samostalno djelovati jer je “pređena crvena linija” rezolucijom o Srebrenici i da nije važno da li će ona biti usvojena ili ne.

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegiovine Željka Cvijanović podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Zlatka Lagumdžije, ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama, što je potvrdila na jučerašnjoj konferenciji u Istočnom Sarajevu.

Osim toga, govorila je i o vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH na kojoj su tri člana glasala različito kada je riječ o vezi apliciranja Kosova za članstvo u Vijeću Evrope.

Cvijanović je rekla da je podnijela krivičnu prijavu protiv Lagumdžije zbog, kako je navela, “zloupotrebe položaja, napada na ustavni poredak i sve ono što je prekršio”.

Kao razlog podnošenja prijave je jer je Lagumdžija “jednostrano i samovoljno preduzeo radnje u vezi sa pripremom teksta i podnošenja rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN-a, bez obaveznog ovlaštenja Predsjedništva BiH”.

“Zlatko Lagumdžija je dobio krivičnu prijavu i to će dobiti svaki drugi koji ne poštuje Ustav i ustavom predviđene procedure institucije, a onda ćemo vidjeti kakvo imamo pravosuđe”, navela je Cvijanović.

Pojasnila je da smatra da je kršio procedure.

“Čovjek je radio samostalno. Dobio je instrukciju i, vidjela sam po dopisu koji je uputio Bećirović, da mu je samo on dao saglasnost i ovlaštenje da to radi… Nije dobio definisano od nadležne institucije, kršio je procedure i pravila”, navela je Cvijanović te dodala da je Lagumdžija “povratnik u vršenju ovih djela”.

Kritike i za Ministarstvo vanjskih poslova

Smatra kako pojedini ambasadori “nastupaju prilično jednostrano, tražeći mišljenje jednog ili dva člana”.

“Vidjeli smo manipulaciju kako se ambasadori pojedini ponašaju samovoljno, po instrukciji jednoga. Ogleda se u tome i jer su pojedini ambasadori ti koji će dostaviti pisma jednog člana Predsjedništva, ali će uzurpirati to pravo ili spriječiti drugog člana da on isto tako pošalje neko pismo. To se meni desilo kada je u pitanju Zlatko Lagumdžija. Prvi put kada sam ostvarivala komunikaciju sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, čak se izgubila ona priča oko prevoda”, navela je Cvijanović.

Tvrdi i kako su pojedini mediji “lažirani prijevod učinili dostupnim javnosti”.

Navela je kako je u slučaju rezolucije “iskusila nejednak tretman”.

“Dobili smo priču, nekorektnu i nekulturnu komunikaciju, koja je došla iz Misije BiH koja kaže ‘vi koristite resurse druge države, misleći na Srbiju, pa mi ne moramo dostavljati vaša pisma’. To je laž, pisma su poslana svim zvaničnicima”, rekla je Cvijanović novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ponovila je kako na međunarodnoj sceni postoje “ambasadori RS i dijela FBiH koji danas djeluju u svijetu, a ne BiH”.

Glasanje šaroliko po pitanju Kosova

Govoreći o današnjoj sjednici Predsjedništva BiH, Cvijanović je rekla da je Denis Bećirović bio protiv zaključka, dok je Željko Komšić bio suzdržan.

Pojasnila je kako je glasanje bilo šaroliko.

“Nalazimo se u problematičnoj situaciji za BiH u mnogo pitanja, a ovo je jedna dimenzija”, rekla je Cvijanović.

Smatra i kako je ovo glasanje pokazalo “kakva je država BiH.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.