Razljutio se: Šefik Džaferović uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Džaferović smatra da ovaj akt, koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, nije u skladu sa Ustavom, te je zatražio od Ustavnog suda da ga stavi van snage.

– Uredba Vlade Kantona Sarajevo o kontroli javnih nabavki je neustavna jer ju je donio neovlašten organ, a njen sadržaj je suprotan odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Postupajući na ovaj način Vlada KS dovodi u pitanje princip vladavine prava u BiH, a posebno krši odredbe člana Zakona prema kojima su niži nivoi vlasti dužni pomagati državi BiH u ispunjavanju njenih međunarodnih obaveza što javne nabavke na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom svakako jesu – navodi se u saopćenju iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva.

Sadržaj Uredbe u Kantonu Sarajevo krši i odredbe III/3.b Ustava Bosne i Hercegovine, s obzirom da se ne poštuje procedura predviđena Zakonom o javnim nabavkama koji je usvojila Parlamentarna Skupština Bosne i Hercegovine.

Također Uredba krši i odredbe člana IV/4. Ustava Bosne i Hercegovine, s obzirom da je svojim postupanjem Vlada Kantona Sarajevo ušla u okvir nadležnosti Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na kraju saopćenja se navodi da je nedopustivo da niži nivoi vlasti nastoje preuzimati ovlasti države, bilo da se radi o entitetu Republika Srpska, Kantonu Sarajevo ili bilo kojoj drugoj nižoj administrativnoj jedinici.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.